Kim Džong Un vojski ukazal bojno pripravljnenost

Foto: EPA
Foto: EPA
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je vojski ukazal bojno pripravljenost, hkrati pa Seulu postavil ultimat, da v 48 urah preneha s propagando, sicer bo sledila vojaška akcija. Ultimat se izteče v soboto popoldne.
Oglej si celoten članek

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je vojski ukazal, naj bo v popolni bojni pripravljenosti, Sky News povzema poročanje severnokorejske tiskovne agencije. Južni Koreji je severnokorejski voditelj zagrozil z vojaškim posredovanjem, če bo nadaljevala propagando na meji pri kateri uporablja zvočnike.

Obmejne prebivalce evakuirajo v zaklonišča

Po 11 letih premora je Južna Koreja obnovila propagando in na obmejnem območju in znova  preko ogromnih zvočnikov predvaja propagandna sporočila nastrojena proti Severni Koreji.

Foto: EPA Južna Koreja Kot je po kriznem sestanku severnokorejskega vojaškega poveljstva sporočil Kim Džong Un, so na mejo z Južno Korejo poslali vojake, ki naj bi uničili "uničili orodja za psihološko vojno", poroča STA. "Sile DPRK-ja so popolnoma pripravljene na kakršnokoli vojaško operacijo ob vsakem času," pravi povelje vojski, ki bo v veljavo stopilo danes ob 17. uri po lokalnem času (ob 10.30 po srednjeevropskem času).

 

Foto: EPA Južna Koreja Južna Koreja je že začela evakuacijo prebivalcev, ki živijo v bližini zahodnega dela meje s Severno Korejo. Tamkajšne prebivalce nameščajo v zaklonišča, ki so jih na območju pripravili zaradi možnosti spopada med državama.

V četrtek medsebojno obstreljevanje

Po navedbah Seula je Severna Koreja v četrtek napadla zvočnike, Južna Koreja pa je v odziv na domnevni raketni napad izstrelila več deset izstrelkov. O žrtvah ne poročajo.

Gre za najhujšo zaostritev med Korejama v zadnjih petih letih.  Novembra 2010 so iz severa s topništvom obstreljevali otok Jeonpjeong, ki si ga lastiti obe državi. V obstreljevanju sta bila ubita dva južnokorejska marinca in dva civilista, medtem ko je bilo število severnokorejskih žrtev neznano. Koreji sta tehnično še vedno v vojni, saj je bilo ob koncu državljanske vojne (1950-1953)  podpisano le premirje, medtem ko pravega mirovnega sporazuma ni bilo.

Foto: EPA Južna KOreja

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:19 21. Avgust 2015.

    a jim bo laibach prepeval me ofenzivo za moralno podporo........

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.