Kim odredil stalno pripravljenost severnokorejskega jedrskega orožja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je odredil stalno pripravljenost severnokorejskega jedrskega orožja. Severnokorejsko jedrsko orožje mora biti "v stalni pripravljenosti, tako da je njegova uporaba mogoča v vsakem trenutku", je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA dejal Kim.
Oglej si celoten članek

Ob tem je še opozoril, da so razmere na Korejskem polotoku postale tako nevarne, da mora biti severnokorejska vojska vedno sposobna izvesti "preventivne napade". Tovrstna bojevita retorika Severne Koreje je sicer ob zaostrovanju razmer skorajda že postala rutina. 

Po navedbah KCNA je Kim stalno pripravljenost severnokorejskega jedrskega orožja odredil ob četrtkovem ogledu poskusne uporabe izstrelišča za rakete, do katerega je prišlo le nekaj ur zatem, ko je Varnostni svet Združenih narodov sprejel novo resolucijo proti Pjongjangu zaradi januarskega, četrtega jedrskega poskusa in izstrelitve rakete dolgega dosega minuli mesec. 

"Odprla so se vrata zelo nevarnega obdobja" 

Severnokorejski voditelj Kim je v odzivu na sprejeto resolucijo ocenil, da je ta odprla vrata "zelo nevarnega obdobja". 

Foto: Profimedia Kim Jong Un "Edina pot za obrambo suverenosti našega naroda in njegove pravice do obstoja v teh izrednih razmerah je, da jedrske sile nadgradimo tako v kvaliteti kot kvantiteti," je še dejal Kim. 

Varnostni svet (VS) Združnih narodov (ZN) je resolucijo sprejel le nekaj dni pred letnimi skupnimi vojaškimi vajami Južne Koreje in ZDA, ki se bodo začele v ponedeljek. Po navedbah severnokorejskega obrambnega ministrstva je severnokorejska vojska v četrtek na vzhodni obali proti morju izstrelila šest raket kratkega dosega, ki so letele okoli 100 do 150 kilometrov, nato pa padle v morje. 

VS ZN je v sredo soglasno sprejel resolucijo proti Severni Koreji, ki predvideva najostrejše sankcije doslej. Nove sankcije omejujejo severnokorejski izvoz, prav tako pa zapovedujejo strogo preverjanje vsega tovora, ki prihaja v in iz države.

ZN: Severna Koreja mora opustiti jedrske programe 

Resolucija nalaga, da mora Severna Koreja popolnoma, preverljivo in nepreklicno opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje. Dokument zapoveduje še popolno prepoved prodaje vsega konvencionalnega orožja, tudi lahkega, in opreme, tudi recimo tovornjakov, ki bi lahko okrepili severnokorejsko vojsko. 

Resolucija od držav zahteva tudi strogo preverjanje severnokorejskega tovora, poleg tega pa še prepoveduje izvoz določenih rudnin iz Severne Koreje ter prodajo luksuznih predmetov Pjongjangu.

Foto: EPA Kim Džong Un

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 23:03 4. Marec 2016.

    ALI VAS TALE KIM NE SPOMINJA NA MALEGA TUPASTEGA JJ

  • Po moje blefira ampak točno ve da zahod ne more tvegat. Mogoče bi bilo pametno da se ne dreza v …

  • mph
    10:54 4. Marec 2016.

    Ne morem verjet, da ga ni tam kakšnega heroja, ki ima dostop do njega, da ga poči ali kako drugače …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.