Kitajska prekinila stike z Japonsko

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: Reuters)
Kitajska je danes prekinila stike z Japonsko na visoki ravni in zagrozila z ostrimi protiukrepi. Spor med azijskima silama je izbruhnil po trčenje kitajske ribiške ladje in ladij japonske obalne straže.
Oglej si celoten članek

Za prekinitev stikov se je Kitajska odločila, ker je japonsko sodišče do 29. novembra podaljšalo pripor kapitanu kitajske ribiške ladje, ki je trčila z dvema ladjama japonske obalne straže.

Kapitan namerno v ladjo?
Spor med azijskima silama je izbruhnil po trčenje kitajske ribiške ladje in ladij japonske obalne straže blizu nenaseljenih otočkov v Vzhodnokitajskem morju, ki si jih lastita obe državi. Japonske oblasti so kitajskega kapitana prijele in ga obtožile, da se je namerno zaletel v japonsko ladjo.

Grozijo z ostrimi protiukrepi
"Kitajska zahteva, da Japonska takoj brezpogojno izpusti kapitana," je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ma Zhaoxu in ponovil stališče Pekinga, da je pripor kapitana nezakonit. "Če bo japonska ravnala trmasto in še naprej delala eno napako za drugo, bo Kitajska sprejela ostre protiukrepe, odgovornost za vse posledice pa bo nosila japonska stran," je opozoril Ma.

Kitajska televizija je poročala, da je japonska odločitev resno škodovala dvostranskim odnosom med država in da je Kitajska prekinila dvostranske stike z Japonsko na ministrski in pokrajinski ravni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.