Kitajska uspešna na pogovorih

Foto: Žurnal24 Kim Džong Il se je srečal z visokim kitajskim predstavnikom. Pogovore sta označi
Kitajska in Severna Koreja sta dosegli dogovor glede napetega položaja na korejskem polotoku.
Oglej si celoten članek

Na pogovore h Kimu Džong Ilu je prišel visoki kitajski predstavnik Dai Bingguo. Srečala sta se v Pjongjangu. Pogovarjala sta se o odnosih med državama in o "več stvareh, ki zadevajo obe državi". Pogovori naj bi bili iskreni in poglobljeni, več pa nobena od strani ni želela razkriti. Tokratno srečanje je bilo prvo po 23. novembru, ko je Severna Koreja bombardirala otok Yeonpyeong.

Kitajska opozarja ZDA
ZDA vztrajno opozarjajo Peking, naj svoj vpliv na Severno Korejo uporabi za umirjanje odnosov na korejskem polotoku. Admiral Mike Mullen je novinarjem v Tokiu dejal, da je večina nasilja posledica nepremišljenega vedenja severnokorejskega režima, ki ga dovoljuje Kitajska.

Na njegovo izjavo se je že odzvalo kitajsko zunanje ministrstvo, ki opozarja, da vojaške grožnje ne bodo rešile napetih odnosov na korejskem polotoku. Se pa na njihovem ministrstvu sprašujejo, kaj je za "mir in stabilnost v regiji" do zdaj naredil Mullen.

Južna Koreja je že napovedala, da se bo v prihodnje na napade odzvala z orožjem. "Verjamem, da se nevarnost povečuje, saj se provokacije nadaljujejo v vedno krajšem intervalu, zato je treba ukrepati tako, da se to neha," opozarja Mullen.

Američani si prizadevajo za stabilne odnose s Kitajsko, kamor spadajo tudi dobri vojaški odnosi. Peking je sporočil, da je general Ma Xiaotian odpotoval v ZDA na vojaške pogovore.

Analitiki opozarjajo, da lahko pričakujemo nove incidente s strani Severne Koreje, ki je trenutno v fazi predajanja oblasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.