Kitajska v primežu novih protestov

Foto: Žurnal24 Vojaška policija je ob izbruhu protestov zablokirala ulico v Urumqiju.
V zahodni kitajski provinci Šindžiang so izbruhnili novi protesti.
Oglej si celoten članek

Na ulicah prestolnice province Urumqi se je zbralo več kot tisoč Hanov.

Pred dvema mesecema je bila provinca prizorišče nasilnih protestov, ki veljajo za najhujše etnične spopade v deseteljih. Ubitih je bilo okoli 200 ljudi, 1.700 pa ranjenih. Spopadli so se pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov in večinskega prebivalstva Hanov.

Tokratni protesti so se začeli zjutraj zaradi navedb, da prebivalce napadajo z brizgami. Po besedah prič so zaradi teh napadov Hani fizično obračunali z Ujgurom, ki pa naj bi ga rešila policija in odpeljala v bolnišnico.

Dilxat Raxit, predstavnik World Uyghur Congress, je povzel lokalne vire, ki trdijo, da je bilo ranjenih 10 Ujgurov, napadenih je bilo tudi nekaj trgovin. ''Menim, da vlada namenoma dopušča proteste Hanov, saj imajo tako izgovor za pretepanje Ujgurov. Želijo ustvariti mednarodni problem med Hani in Ujguri,'' je še dejal in pozval k preiskavi Združenih narodov v Šindžiangu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.