Kitajska z ladjami ob spornih otokih

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kitajski vojaški ladji sta že dosegli otoke Diaoyu, ki si jih lastita tako Kitajska kot Japonska.
Oglej si celoten članek

Potem ko je japonska vlada potrdila, da bo kupila sporne otoke, tako da bodo ti formalno v lasti japonske obalne straže, so v Pekingu v ponedeljek zvečer na pogovor poklicali japonskega veleposlanika in mu izročili protestno noto.

Kitajci ne popuščajo niti za centimeter

Kitajski premier Ven Džiabao je zatrdil, da so otoki "sestavni del kitajskega ozemlja", ter poudaril, da njegova država ne bo niti za centimeter popustila glede njihove suverenosti.

Otoki so strateško pomembni za pomorski promet, poleg tega naj bi bila v njihovi bližini velika nahajališča rudnin.

Avgusta so na enega od otokov prispeli kitajski aktivisti, ki so jih japonske oblasti aretirale in izgnale, nekaj dni kasneje pa je skupina japonskih nacionalistov na istem otoku dvignila japonsko zastavo, kar je sprožilo proteste na Kitajskem.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.