Kje pa je Mona Lisa?!

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Na današnji dan pred sto leti se jim je v muzeju v Louvru posvetilo, da jim manjka njihova največja dragocenost: slovita Mona Lisa.
Oglej si celoten članek

Mona Lisa se je obiskovalcem Louvra dejansko prenehala skrivnostno nasmihati že dan prej, vendar je šele na 22. avgusta 1911 slikar Louis Beroud odkril, da namesto slike v salonu Carre visijo le jeklene kljukice. Ko je obvestil varnostnike, je nastala zmeda – vodja varnostnikom je bil prepričan, da jo fotografirajo, krajo so potrdili šele nekaj ur kasneje.

Ukradel jo je "patriot"

Že so menili, da je slika izginila za vedno. Preiskovalcem se pa se je dve leti kasneje le nasmehnila sreča. Prijeli so Vincenza Peruggia. Bil je zaposlen v Louvru, v muzej je prišel v času uradnih ur, se skril v omaro za čistila in sliko ukradel po tem, ko so muzej zaprli.

Peruggia je bil Italijan, patriot, ki je bil prepričan, da bi morali mojstrovino vrniti v mojstrovo državo: Italijo. Dve leti jo je občudoval v svojem stanovanju, nato pa storil usodno napako in jo poskušal prodati direktorju galerije Uffizi v Firencah. Takrat so ga prijeli. Slika je obšla Italijo in se leta 1913 vrnila v francoski muzej. Peruggio je  v očeh svojih sorojakov storil veliko in pogumno dejanje, morda je tudi zaradi tega v zaporu odsedel le šest mesecev.

Dobro zaščitena

Slika je že nekaj časa zaščitena z neprebojnim steklom, večkrat je bila tarča tudi drugačnih napadov. Če omenimo le enega: leta 2009 je neka Rusinja v sliko zalučala skodelico, ki jo je kupila v muzeju. Jezna je bila namreč, ker ni dobila francoskega državljanstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.