Kljub sankcijam Rusija z energenti služi ogromno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Rusija je po podatkih Centra za raziskave energije in čistega zraka (CREA) od začetka vojne v Ukrajini z izvozom energentov zaslužila okoli 62 milijard evrov.
Oglej si celoten članek

V dveh mesecih od začetka vojne je Rusija skoraj podvojila prihodke, ki jih ima iz naslova prodaje energentov Evropski uniji. Povečanje prihodkov je predvsem na račun zvišanja cen, saj se količinsko prodaja ni povečala. 

Kot navaja CREA na podlagi podatkov o pošiljanju tovora, je Rusija v dveh mesecih od začetka vojne v Ukrajini z izvozom nafte, plina in premoga zaslužila 62 milijard evrov. Izvoz v države EU je znašal kar 44 milijard evrov. Za primerjavo – v celem letu lani so v EU izvozili za 140 milijard evrov energentov. 

Podatki za prve tri tedne aprila kažejo, da je izvoz surove nafte padel za 30 odstotkov v primerjavi s količinami januarja in februarja pred vojno. Zrasle pa so cene energentov, zaradi česar ruska vlada prek državnih podjetij dobi več denarja. Glavni analitik pri CREA Lauri Myllyvirta izpostavlja, kako pomembno je poiskati alternativne vire energentov, saj je izvoz energentov tisti, ki financira Putinov režim. "Nadaljnje uvažanje energentov je največja luknja v sankcijah, uperjenih proti Rusiji. Vsi, ki kupujejo ta fosilna goriva, so sokrivi za grozljive kršitve mednarodnega prava, ki jih izvaja ruska vojska," je dejal za The Guardian. 

Leta 2019 je Rusija bila dobavitelj 41 odstotkov vsega plina, ki ga je EU uvozila. Količinsko sta ga največ uvozili Nemčija in Italija.

S plinom poskušajo stisniti EU v kot

Rusija je v sredo zaustavila dobavo plina Poljski in Bolgariji. Vzrok za takšno odločitev naj bi bilo neplačevanje za dobave plina v rubljih. V obe državi naj bi spet začeli dobavljati energent, ko bosta ti zanj plačali v ruski valuti. 

Rusko potezo si strokovnjaki razlagajo kot začetek izvajanja ekonomskega pritiska na Evropo. Nathan Piper iz podjetja Investec je za BBC dejal, da bi lahko prišlo do stopnjevanja na tem področju, saj ni izključeno, da bi takšen ukrep doletel tudi druge evropske države. 

Poljski zunanji minister Marcin Przdacz je za BBC dejal, da so se na takšen scenarij pripravili že pred časom in da država lahko preživi brez Gazpromovega plina. Poljsko podjetje PGNiG je v prvem četrtletju od Gazproma kupilo 53 odstotkov vsega plina. V podjetju so prekinitev dobave označili za kršenje pogodbe, zato bodo ustrezno ukrepali. 

Bolgarski minister za energetiko Alexander Nikolov je povedal, da so za dobave ruskega plina za mesec april plačali, kar bi pomenilo, da so prekinitve dobav kršitve pogodbe. Nikolov vidi plin v tem trenutku kot politično in gospodarsko orožje v trenutni vojni. Bolgarija je 90-odstotno odvisna od Gazpromovega plina. Prve korake v smeri iskanja alternativnih virov energije so že storili, za zdaj pa niso uvedli nikakršnih omejitev glede porabe plina. Iz podjetja Bulgartransgaz so sicer sporočilo, da plin v Bolgarijo še vedno priteka. 

Na podoben scenarij, kot ga lahko opazujemo na Poljskem in v Bolgariji, se pripravlja tudi Češka. Tamkajšnji predsednik vlade Petr Fiala je že dejal, da se morajo pripraviti na tak scenarij. Češka je v celoti odvisna od ruskega plina. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 09:11 29. April 2022.

    Od začetka vojne z Ukrajino je EVRO (€) izgubil 20% vrednosti in inflacija v EU območju bo najmanj 10%. Ruski …

  • 00:48 29. April 2022.

    Barbarski rusi lahko dobijo kakšno zmago, vojno so pa že izgubili. Sicer se mi smili ruski narod, vendar samo tisti …

  • 16:11 28. April 2022.

    Ja kdo za božjo voljo pa prisiljuje Evropo, da kupuje plin od Rusov. Rusom je pa res vseeno, če bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.