Kljub eksplozijam mir še velja

Foto: EPA Humanitarni konvoj Foto: EPA Humanitarni konvoj Foto: EPA Humanitarni konvoj
Ukrajina, Rusija in proruski uporniki so se le uskladili o nekaterih točkah premirja, a že danes je v Ukrajino prispel nov konvoj ruskih tovornjakov brez soglasja Kijeva.
Oglej si celoten članek

Ukrajina, Rusija in proruski uporniki so v beloruskem Minsku vendarle uskladili o memorandumu, ki predvideva vzpostavitev 30 kilometrov širokega demilitariziranega območja, iz katerega naj bi umaknili vso težko orožje. Uskladili so se tudi o prepovedi vojaških preletov prek vzhodnega dela Ukrajine ter o umiku tujih plačancev iz bojišč. Nadzor nad izvajanjem pa bodo prevzeli opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Memorandum so sicer napovedovali že vse ob 5. septembra, ko je bil dosežen dogovor o premirju. Kljub temu, da sta premirje že večkrat kršili obe strani, pa na načelni ravni še vedno drži. Tudi danes tako iz Donecka prihajajo poročila o močnih eksplozija, očividci pa na družbenih omrežjih poročajo, da naj bi bila močno prizadeta kemična tovarna.

Na vzhodu Ukrajine je danes prispel tudi tretji konvoj ruskih tovornjakov s humanitarno pomočjo. Šlo naj bi za dostavo hrane, vode in električnih generatorjev, vendar je Rusija pomoč na ukrajinsko ozemlje dostavila brez privoljenja Kijeva.

Proruski separatisti bodo v skladu v torek sprejeto zakonodajo ohranili nadzor nad vzhodnimi pokrajinami in tako tri leta ohranili samoupravo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.