Kmetijstvo bo s 5G bolj zeleno

Foto: Epa Tehnologija 5G
Pametno kmetovanje dobiva vse več pozornosti, z njim pa tudi tehnologije, kot so umetna inteligenca, strojno učenje in 5G, postajajo povsem običajne tudi v kmetijstvu, ki postaja bolj učinkovito. Smo na pragu tretje zelene revolucije?
Oglej si celoten članek

Pri povečanju kmetijske produktivnosti za zadovoljitev povpraševanja po hrani bo pomembno vlogo igrala vsepovezanost, ki jo prinaša peta generacija mobilnega omrežja in z njim tehnologija interneta stvari (IoT). Tako bodo v novi zeleni revoluciji kmetje presegli prejšnje, ki so temeljile na vzreji in genetiki, in se bodo bolj zanesli na novo digitalno tehnologijo, da bi zagotovili zanesljivo preskrbo s hrano. Ta korak bo narejen iz nuje in ne zaradi luksuza. K temu namreč kličejo podnebne spremembe, velika poraba vode, gnojil, pesticidov in potreba po večji učinkovitosti kmetijstva.

Pametno kmetijstvo vključuje napredne tehnologije in rešitve interneta stvari (IoT) za izboljšanje operativne učinkovitosti, maksimiranje pridelka in zmanjšanje odpada z zbiranjem podatkov v realnem času, analizo podatkov in uvedbo mehanizma nadzora. Različne aplikacije na osnovi IoT, kot so precizno kmetovanje, pametno namakanje, pametni rastlinjak in t. im. tehnologije VRT (variable rate technology), ki omogočajo različne vnose gnojil, škropiv ipd. na enem polju, bodo pripomogle k izboljšanju kmetijskih procesov. Vse to zmanjšanje stroške in napore, povezane s kmetijskimi dejavnostmi.

Pametne kmetijske tehnologije pomagajo optimizirati različne kmetijske vire, kot so seme, gnojila in pesticidi, skupaj s človeškim delom. Napredne tehnologije omogočajo manjšo porabo energije in goriva. Pametno kmetijstvo pa povečuje produktivnost tako, da kmetje lahko strokovno razporedijo čas in sredstva v ustrezno kombinacijo, da bi dosegli popolno ravnotežje za optimizirano proizvodnjo.

Seveda se senzorji, ki temeljijo ona 4G in drugih tehnologijah, v kmetijstvu že uporabljajo za merjenje in poročanje o okoljskih pogojih, kot so padavine, vsebnost vode, hranila v tleh in temperaturi tal. Nadgradnja na 5G pa bo povečala učinek tehnologije z izboljšanjem hitrosti povezave in učinkovitejšim komuniciranjem med napravami.

Prihranki vode in elektrike

Zato 5G in druge tehnologije povezovanja že preizkušajo na različnih kmetijah po vsem svetu. Kitajski tehnološki velikan Huawei v partnerstvu z dobaviteljem kmetijske tehnologije XAG na kitajskem preizkuša 5G in umetno inteligenco, povezano s senzorji, droni in drugimi pametnimi sistemi. Rešitve s 5G lahko ne le povečajo hitrost in natančnost prenosa in obdelave podatkov, ampak tudi izboljšajo natančnost nadzora in stabilnost dronov in kmetijskih robotov ter avtonomnih traktorjev, ki jih že uporabljajo na poljih. Huawei sodeluje tudi v projektu pametne kmetije v Švici, ki je med vodilnimi zelenimi državami, v katerem testirajo nove tehnologije, primerne za švicarsko kmetijstvo.

V projektu v Španiji pa je Telefonica na ducatih kmetij zagotovila avtomatiziran namakalni sistem, ki je povezal hidravlične ventile, števce in nivojske števce z uporabo GPRS. Zaradi velikosti površine je ročno upravljanje namakanja zahtevno. Tako so v daljinski namakalni sistem vključili računalnike in mobilne telefone za vzpostavitev ustreznega načrta namakanja. S specifično rešitvijo so dosegli prihranek vode 47 hm3 na leto, dobiček se je povečal za četrtino, račun za elektriko pa se je znižal za tretjino. Nekoliko severneje živalske kmetije v Veliki Britaniji med drugim uporabljajo 5G podprte aplikacije, ki opozarjajo na to, kdaj bo krava povrgla, pomagajo pri molži in spremljajo zdravje živali.

Prihodnost je v povezovanju in podatkih

S 5G tehnologijo bodo kmetje laže napovedali in preprečili bolezen ali si ogledali podatke o stanju tal in pridelkov v skoraj realnem času. Prav tako ta tehnologija omogoča, da stroji lahko zagotavljajo krmljenje in zalivanje pridelkov brez človekovega posredovanja. Vitalni podatki iz senzorjev se lahko shranijo v oblaku in kmetje do njih dostopajo kadar želijo. Prihodnost kmetovanja je v prednostih povezovanja, zbiranja in analiziranja velikih podatkov za povečanje učinkovitosti in produktivnosti kmetijstva.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.