Komemoracija v Srebrenici

Foto: Reuters
Foto: Reuters
19. obletnica genocida v Srebrenici, ki so ga julija 1995 zakrivile policijske in vojaške enote bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića.
Oglej si celoten članek

Od letošnjega leta na grobišču znotraj spominskega kompleksa v Potočarih počivajo ostanki 6241 žrtev genocida. Tudi ob letošnji obletnici je v center romalo na tisoče ljudi, da bi se poklonili spominu na žrtve in sodelovalo v današnjem pokopu 175 ostankov trupel, ki so jih našli v množičnih grobiščih. Današnje komemoracije se je udeležilo več kot 20 tisoč ljudi.

Najmlajša žrtev, pokopana danes, je deček Senad Beganović, ki je v času pokola štel 14 let, njegove posmrtne ostanke pa so našli v štirih različnih množičnih grobiščih. Pokopan je poleg svojega očeta Rama.

Žal se s tem ne zaključuje iskanje žrtev Srebrenice, je med komemoracijo poudaril prvi mož srebreniške občine Ćamil Duraković, ki je poudaril, da je potrebno najti še posmrtne ostanke več kot dva tisoč žrtev pokola. "Tragedija Srebrenice ne sme biti pozabljena, za genocid ne sme biti odpuščanja brez iskrenega obžalovanja odgovornih," je dodal poglavar islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini Husein Kavazović.

Medtem ko se v Potočarih spominjajo tragičnih dogodkov, človek, pod katerim poveljstvom so se zgodili, pred Haaškim sodiščem vztraja pri svoji nedolžnosti. Po večletnem življenju na begu so Ratka Mladića leta 2011 našli v vasi Lazarevo v Vojvodini. Izročili so ga mednarodnemu sodišču za vojne zločine v Haagu, kjer naj bi odločitev za njegovo sodelovanje v pokolu izrekli leta 2016. 

Medtem so četverico nekdanjih pripadnikov vojske bosanskih Srbov pravnomočno obsodili na skupaj 112 let zapora zaradi sodelovanja v poboju Bošnjakov v Srebrenici. Med obsojenimi je tudi Slovenec Franc Kos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:10 12. Julij 2014.

    tak pokol in masaker lahko izvedejo le zveri v cloveski podobi vsaka vojna prinasa grozote a masovni poboj neoborozenih civilistov …

  • 18:23 11. Julij 2014.

    Masaker v Srebrenici ni neskončna sramota samo za Srbe pač pa tudi za celotno našo civilizacijo. Mene dodatno žalosti, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.