Konec menjavanja Putina in Medvedjeva?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlament Rusijo poziva k reformi volilne zakonodaje, naj 600 opazovalcem na volitvah zagotovi nemoteno delo in Siriji neha prodajati orožje, s katerim ta zatira protirežimske protestnike.
Oglej si celoten članek

Marca bodo Rusi volili novega predsednika. Ali starega. Napovedi se bodo verjetno uresničile in Medvedjeva bo zamenjal premier Vladimir Putin. Evropski parlament je želel pravočasno sprejeti resolucijo, s katero poziva Rusijo k reformam volilne zakonodaje. Razlog so številne pritožbe mednarodnih opazovalcev glede poteka parlamentarnih volitev decembra lani ter netransparentno in neučinkovito obravnavanje pritožb. Skoraj tri tisoč so jih sodišča namreč zavrnila. Medtem so ruske oblasti kandidaturo onemogočile Grigoriju Javlinskemu, voditelju opozicijske stranke Jabolko. Kot razlog so navedli neveljavnost četrtine zbranih podpisov v podporo kandidaturi ob zagotovilu, da odločitev ni politična.

Rusija naj Siriji ne prodaja več orožja

Evropski parlament Rusijo poziva tudi, naj Varnostnemu svetu Združenih narodov omogoči sprejem resolucije o Siriji. Rusija in Kitajska sta namreč februarja z vetom preprečili sprejem resolucije, ki je k odstopu pozivala sirskega predsednika Bašarja al Asada, poleg tega pa Rusija prodaja orožje in drugo vojaško opremo sirski vladi, ki že več mesecev nasilno zatira protirežimske protestnike. Sirija je edina ruska zaveznica na Bližnjem vzhodu, zato Moskva še vedno brani njen režim.

V Rusiji prepovedali proteste igrač

Barnaulske mestne oblasti so prepovedale nadaljnje demonstracije, katerih udeleženci bi bile igrače. "Igrače, zlasti tisti iz tujine, ne samo da niso državljani Rusije, ampak niso niti ljudje," je pojasnil tiskovni predstavnik. Gre za sto igrač iz jajčk Kinder, sto figuric Lego, 20 vojačkov in deset avtomobilčkov, piše BBC.

Mesto se je tako odzvalo na poziv lokalne policije, ki ni vedela, kako se spopasti s tako nenavadnim izrazom nezadovoljstva s potekom in rezultati decembrskih parlamentarnih volitev. Aktivisti so se tega načina domislili po prepovedi demonstracij ljudi, fotografije in videoposnetki pa so se kot blisk razširile po spletu. Odziv je bil po vsej Rusiji velik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.