Kopalce ogroža dvometrska meduza

Foto: Žurnal24 Pojav dvometrske meduze le nekaj metrov od obale na Malom Lošinju je vznemiril t
Pojav dvometrske meduze le nekaj metrov od obale na Malom Lošinju je vznemiril tamkajšnje kopalce. Poznavalci zatrjujejo, da ni razloga za paniko. Kako ravnati, ko nas opeče ožigalkar.
Oglej si celoten članek

Samo pet metov od lošinjske obale je plavala ogromna meduza. Na bližnji plaži so kopalci že pričeli razpravljati o strateškem načrtu. "Po vsej verjetnosti bi prijela otroka in pobegnila s plaže. Upam, da je ne bom zagledala," je zatrdila ena izmed hrvaških državljank.

“Ni potrebe po paniki ali pretiranemu strahu. Obstaja ena vrsta, pelagija noctiluca, ki dobro opeče, vendar pa opeklina izgine v nekaj dneh,“ je dejal Vlado Onofri iz dubrovniškega Inštituta za oceanografijo. "Morski psi, to so samo zgodbice. V zgodovini je bilo, kolikor vem, zabeleženih le 12 primerov, ko je morski pes napadel človeka,“ pojave modre pošasti v Jadranu komentira Onofri.

Kako ravnati v primeru ožiga?
S kože je potrebno z obilnim spiranjem (morska voda, ne sladka – ta aktivira še nesprožene nematociste) odstraniti preostale dele meduze. Priporoča se tudi šibko raztopino kisa ter hlajenje prizadetega mesta.

V večini primerov ožig meduze povzroči le blago lokalno kožno reakcijo. Izjema je ožig mesečinke, ki je veliko bolj boleč. Na prizadetem mestu, ki ima pogosto obliko klobuka meduze ali lovk, se razvije zatrdlina, ki se dviga iz okolišnje pordele in otekle kože. Bolečina mine v nekaj urah, srbenje pa traja nekaj dni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.