Kos ni bil edini Slovenec

Foto: Žurnal24 V korist Franca Kosa bo očitno pričal Ratko Mladić, Kos pa mu bo vrnil "uslugo".
Slovenca Kosa, ki naj bi sodeloval pri srebreniških pobojih, je Hrvaška izročila Bosni in Hercegovini. V Haagu danes dve dosmrtni zaporni kazni.
Oglej si celoten članek

Celjan Franc Kos, ki ga je na podlagi mednarodne tiralice 19. aprila aretirala hrvaška policija, je bil danes iz pripora v Osijeku premeščen v Sarajevo. „Hrvaška vlada je sprejela odločitev, da ga izroči Bosni in Hercegovini, kar je slednja zahtevala že takoj po aretaciji,“ nam je povedal Kosov sarajevski odvetnik Dušan Tomić.

V tem času poteka še preiskava, na podlagi katere bo spisana obtožnica, vsekakor pa je Kos osumljen sodelovanja v srebreniškem genocidu, v katerem je bilo ubitih 8.000 Bošnjakov. „Dokazoval bom, da Kos vendarle ne more biti soodgovoren za genocid v Srebrenici, saj se ni bojeval za idejo uničenja naroda, pač pa kot plačanec, torej zaradi zaslužka,“ napoveduje odvetnik. Poudarja, da se zaveda, da je Kos odgovoren sodelovanja v pobojih, v katera pa naj bi bil prisiljen kot srbski ujetnik.

Sojenje slovenskemu državljanu v Sarajevu ne bi moglo pokvariti odnosov med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino, je pa treba vedeti – po Tomićevih besedah – da Kos ni edini Slovenec, ki se je kot plačanec boril v vojni v Bosni in Hercegovini. „Po naših podatkih, ki pa še niso potrjeni, je bil poleg Kosa še en Slovenec tudi v Srebrenici. Gre sicer za Srba vendar s slovenskim potnim listom,“ še pove odvetnik Tomić in doda, da naj bi v kratkem prišlo še do novih aretacij za zločine v Srebrenici.

Razlika je velika: obtoženi za genocid je lahko kaznovan z zaporom do smrti, medtem ko je najvišja kazen za obtoženega za zločine nad vojnimi ujetniki 20 let zapora.

Kos za haaško sodišče
Sojenje Kosu bo torej potekalo v Sarajevu, kot napovedujejo, naj bi hkrati sodili še dvema nekdanjima vojakoma na srbski strani, ki pa sta še na begu. „Predlagal bom, da se mu kot slovenskemu državljanu in kot vojaku, ki ni mogel biti odgovoren za genocid, sodi ločeno,“ pravi Tomić, ki napoveduje, da je obtožnica lahko spisana zelo hitro, celo v 15 dneh.

Tomić je sicer – kot smo že poročali – kot pogoj, da zastopa Kosa, postavil zahtevo, da slednji izpove resnico o dogajanju v Srebrenici. Pri tem pove, da so Kosa v osiješkem priporu obiskali tožilci iz Haaga, ki jim je dal nekaj podatkov, za katere je "haaški tribunal zelo hvaležen".

Danes dve dosmrtni obsodbi
Sodnik mednarodnega sodišča za vojne zločine je danes v Haagu izrekel kazen sedmim bosanskim Srbom, ki so sodelovali v največjem genocidu na tem območju po koncu druge vojne.

Na dosmrtni zapor sta obsojena dva častnika, in sicer Vujadin Popović in Ljubiša Beara, ki sta spoznana za kriva sodelovanja v genocidu. Zaradi zločinov proti človečnosti je na kazni od 5 do 35 let obsojenih še pet drugih bosanskih Srbov, za katere pa so tožilci ravno tako zahtevali zapor do smrti.

Sojenje se je začelo julija 2006, zaključilo pa septembra lani, ko so sodelujoči v procesu podali zaključne besede. Med sojenjem so zaslišali 315 prič.

Haaško sodišče je sicer za sodelovanje v srebreniškem pokolu spisalo 21 obtožnic. Kot je znano, sojenje Radovanu Karadžiću še poteka, medtem ko je Ratko Mladić, vodja vojske bosanskih Srbov, še vedno na begu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.