Kosorjeva: "Odrasla sem brez očeta"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Novi predlog zakona o oplojevanju je v hrvaškem saboru izzval burno razpravo. Opozicija zakonu ni naklonjena. Ne strinjajo se z oplojevanjem samskih žensk.
Oglej si celoten članek

Po besedah hrvaškega ministra za zdravje Rajka Ostojića novi predlog zakona o zdravljenju neplodnosti ponuja najsodobnejša medicinska odkritja. Med drugim je v zakonu zapisano tudi, da sta do umetne oploditve upravičena zakonska ali izvenzakonska partnerja ter samska ženska, ki je finančno preskrbljena. Vsaki ženski, ki ustreza kriterijem za umetno oplojevanje, lahko vsadijo največ 12 jajčeč, in sicer po dve na eno oplojevanje. Najbolj sporni se jim zdijo členi, ki dovoljujejo zamrzovanje, pa tudi novi členi, ki dovoljujejo doniranje zarodkov, in pa dejstvo, da bi pravico do umetne opoditve imele tudi samske ženske, piše Večernji list.

"Sama sem otrok brez očeta"

Glede oplojevanja samskih žensk je ostro nastopil Igor Kolman, čigar stranka je tudi glavna pobudnica novega zakona. Poslance je pozval, naj ne nasedajo praznim argumentom o pravicah otroka, da ima očeta in mamo, saj bi to po njegovem mnenju pomenilo, da si otrok, ki nima obeh staršev, ne zasluži, da se rodi. Kaj bomo potem naredili z materami samohranilkami in otrokom, ki nima enega starša, se je vprašal.

Na njegovo izjavo se je ostro odzvala nekdanja predsednica vlade in predsednica HDZ Jadranka Kosor: "Sama sem otrok, ki je rasel brez očeta, kar mi je celo življenje manjkalo." Zato je poslance vprašala: "Kdo nam daje pravico, da bodočemu otroku z zakonom odvzamemo očeta?"

Poleg tega se HDZ ne strinja s tem, da zarodki z zamrznitvijo in doniranjem postanejo stvar in niso več živo bitje. Zanima jih tudi, kaj se zgodi v primeru, da starši zarodka umrejo – čigav je potem zarodek? Željka Reinerja, poslanca HDZ, pa zanima še, se kako bo ženska brez moškega sploh dokazala neplodnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.