Kraljica Elizabeta II. praznuje častitljiv jubilej

Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II Foto: Žurnal24 kraljica Elizabeta II, govor, OZN, palača, obisk ZDA Foto: Žurnal24 Kraljica Elizabeta II Foto: Žurnal24 kraljica Elizabeta II, princ Phillip Foto: Reuters princ Phillip, kraljica Elizabeta Foto: Reuters kraljica Elizabeta Foto: Profimedias princ phillip, kraljica elizabeta Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II. Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II. Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II. Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II. Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II. Foto: EPA kraljica Elizabeta II. Foto: Profimedia kraljica elizabeta Foto: Profimedia Meghan Markle princ Harry kraljica Elizabeta Foto: Profimedia kraljica elizabeta Foto: Profimedia kraljica elizabeta ii Foto: Profimedia kraljica elizabeta ii Foto: Profimedia kraljica elizabeta, princ william Foto: Profimedia kraljica elizabeta Foto: Profimedia kraljica elizabeta Foto: Profimedia kraljica elizabeta ii Foto: Profimedia kraljica elizabeta II.
Pred sedemdesetimi leti je na britanski prestol sedla Elizabeta II, ki je najdlje vladajoči živeči monarh na svetu.
Oglej si celoten članek

Britanska kraljica Elizabeta II. se je v soboto udeležila zabave v počastitev njenih sedem desetletij na prestolu, ki jih obeležuje danes. V enem redkih nastopov v javnosti v zadnjem času je bila 95-letna kraljica vidno dobre volje. Pogovarjala se je z ljudmi in na koncu tudi razrezala torto.

Oblečena v modro obleko in z biserno ogrlico je veselo kramljala s povabljenimi predstavniki lokalne skupnosti in različnih skupin prostovoljcev. Zatem je razrezala torto z znakom jubileja na vrhu, povabljenci pa so ji izročili šopek rož, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med gosti je bila tudi Angela Wood, ki je pomagala pripraviti recept za piščanca ob kronanju, s katerim so postregli na banketu leta 1953. Tedaj je bila 19-letna dijakinja na kuharski šoli Cordon Bleu, navaja AFP.

Kraljico so tudi fotografirali, ko se je sprehodila izven Sandringhama. Imela je tudi palico, ki jo uporablja že vse od oktobra, ko je morala zaradi zdravstvenih težav preživeti noč v bolnišnici. V protokolu sicer pojasnjujejo, da kraljica palice pravzaprav ne potrebuje iz zdravstvenih razlogov, še poroča AFP.

Večje slovesnosti ob obletnici bodo izvedli junija, ko bodo imeli Britanci tudi podaljšan konec tedna. Načrtovane so ulične zabave, koncerti in dnevi odprtih vrat.

Za očetovo smrt izvedela med potovanjem po Afriki

Foto: Profimedia kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II. je na prestol sedla stara 25 let. Novica o očetovi smrti jo je dosegla na potovanju po Afriki, kamor sta odpotovala z možem Philipom. Kronanje se je odvilo 2. junija 1953 v Westmintrski opatiji. Dogajanje so prenašali po televiziji, kar je bil prvi tak dogodek, ki so ga lahko spremljali na tak način. 

Ob nastopu njene vladavine je britanski imeprij obsegal več kot 70 kolonij. Tekom njenega vladanja so se številne osamosvojile, imperij pa se je preoblikoval v Skupnost narodov. 

Leto 1992 - annus horribilis

V zakonu z vojvodo Edinburškim so se ji rodili štirje otroci, prestolonaslednik Charles, hči Anne ter sinova Andrew in Edward. Najmlajša dva sta se rodila po tem, ko je sedla na prestol. 

Elizabeta II. je vseskozi veljala za moralno avtoriteto, nikoli je niso povezovali z aferami. To pa ne veljalo za njene najbližje, od sestre Margaret do otrok. Leto 1992, ko so razpadli zakoni treh od štirih njenih otrok, poleg tega je v gradu Windsor izbruhnil požar, je označila kar za annus horribilis, grozno leto. Pri ločitvah ni šlo brez javnega pranja umazanega perila, zlasti v primeru prestolonaslednika princa Charlesa in Diane. Ob tragični smrti slednje leta 1997 pa je bila tudi kraljica deležna kritik, češ da se ni odzvala dovolj sočutno.

Tudi leto 2021 za kraljico ni bilo lahko. Posloviti se je morala od Philipa, ki je umrl le nekaj tednov pred 100. rojstnim dnevom, sin Andrew pa se je soočil z obtožbami zaradi spolnega nadlegovanja. Sama pa je imela nekaj zdravstvenih težav, zaradi katerih je morala odpovedati udeležbo na več dogodkih.

Abdicirati ne namerava

A Elizabeta II. kljub visoki starosti - aprila bo napolnila 96 let - vztraja pri opravljanju dolžnosti. V preteklosti je vsako leto sodelovala tudi na 400 uradnih dogodkih. V zadnjih letih pa so del njenih dolžnosti vendarle prevzeli drugi člani kraljeve družine, predvsem prestolonaslednik princ Charles in njegov sin William. Prav slednji velja za novo upanje za monarhijo.

Elizabeta II. je ves čas svoje vladavine, z izjemo zadnjih nekaj let, veliko potovala. Že kmalu po kronanju sta z vojvodo Edinburškim odšla na šestmesečno potovanje okoli sveta, sledile so še mnoge poti. Skupno naj bi obiskala 110 držav na vseh celinah, številne tudi večkrat. V Kanadi je bila več kot 20-krat, le malo manjkrat je obiskala Avstralijo. Oktobra 2008 je obiskala tudi Slovenijo.

Foto: Žurnal24 Kraljica Elizabeta II

Poleg potovanj jo razveseljujejo konji in psi, valižanski korgiji. Prvo psičko je dobila, ko je bila najstnica, nato jo je do leta 2018 spremljalo več kot 30 njenih potomcev.

Elizabeta II. je leta 2012 postala drugi monarh v britanski zgodovini, za praprababico kraljico Viktorijo, ki je praznoval diamantni jubilej. Leta 2015 je Viktorijo po dolžini vladanja prehitela, zdaj bo kot prva obeležila platinasti jubilej.

Že pred leti je dala vedeti, da ne namerava abdicirati. Leta 1952 je začela služiti narodu in to namerava početi do konca.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:44 6. Februar 2022.

    No, ovce...na kolena in pošljite čestitke kraljici in pa še Janezu ...za vsak slučaj..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.