Kratek predah pred ponovnim napadom

Foto: Žurnal24 orkan dean afp
Potem ko je nekoliko oslabljen prešel mehiški polotok Jukatan, naj bi se orkan Dean nad Mehiškim pred ponovnim trkom ob obalo okrepil.
Oglej si celoten članek

Dean je ob Jukatan trčil kot orkan najvišje, pete stopnje po orkanski lestvici, vetrovi v njem pa so pihali s hitrostmi tudi okoli 320 kilometrov na uro. Med prehodom prek ozemlja je oslabel na prvo stopnjo, a je še vedno za seboj pustil ogromno gmotne škode. Kljub temu pa mehiške oblasti doslej niso potrdile še nobene smrtne žrtve, saj so s pomočjo vojske z ogroženih območji evakuirali večino prebivalstva. Ker pa se del prebivalstva na odročnih, predvsem z majevskimi plemeni poseljenih območjih ni želel umakniti, poročilo o žrtvah še ni gotovo.

Čeprav je Dean na poti ruval drevesa, odkrival strehe in trgal električno napeljavo, so jo turistična območja odnesla z malo škode, predvsem zaradi solidne gradnje tamkajšnjih objektov. Turisti so se tako že začeli vračati.

Po poti čez Mehiški zaliv bo Dean po napovedih okoli 13.00 po lokalnem času trčil ob osrednje mehiško območje okrepljen, a še vedno šibkejši, kot je bil pred prihodom na Jukatan. Gmotna škoda bo pustila posledice tudi v naftni industriji, saj je morala državna družba Petroleos Mexicanos evakuirati delavce in zapreti vse morske ploščadi v z nafto bogatem Mehiškem zalivu. Ameriški center za nadzor orkanov prebivalce na ogroženih območjih opozarja, naj bodo še vedno zelo previdni, saj je oslabljena moč Deana lahko varljiva.


Čeprav so mehiške oblasti v zadnjih letih pospeševale gradnjo trdnih stavb, je škoda še vedno ogromna. © AFP

 
Tretji najhujši orkan  doslej

Medtem v Belizeju in na Jamajki odpravljajo posledice divjanja Deana. V Belizeju so še vedno številna območja brez elektrike, medtem ko so morali na Jamajki prestaviti datum parlamentarnih volitev, ki naj bi bile 27. avgusta. Pomoč za prizadete kraje so že ponudile ZDA.

Na svoji poti je Dean doslej vzel dvanajst življenj. Gre za tretji najhujši atlantski orkan po letu 1850, ki je dosegel obalo. Veliko hujša od Deana je bila leta 2005 Wilma, ki se je na Jukatanu zadrževala ves dan.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.