Kremelj s pogoji za konec vojne: Bolje, da jih Ukrajina sprejme, sicer ...

Foto: Epa Sergej Lavrov Foto: Epa Vladimir Putin Foto: Epa Vladimir Putin
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da je "žogica na strani ukrajinskega režima, za njim pa stoji Washington".
Oglej si celoten članek

Predlogi Moskve za končanje vojne v Ukrajini so Kijevu dobro znani in Ukrajina jih bo izpolnila v svoje dobro ali pa bo o tem odločala ruska vojska, je za tiskovno agencijo Tass povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Naši predlogi za demilitarizacijo in denacifikacijo ozemelj pod nadzorom ukrajinskega režima, odstranitev groženj varnosti Rusije, ki prihajajo od tam, vključno z našimi novimi ozemlji, so sovražniku dobro znani. Pomen je preprost. Sledite jim za svoje dobro. V nasprotnem primeru bo o tem vprašanju odločala ruska vojska," je v ponedeljek zvečer citirala državna tiskovna agencija Lavrova.

Uradna Moskva svojo invazijo v Ukrajino imenuje "posebna vojaška operacija", ki jo vodi z namenom "demilitarizacije" in "denacifikacije" svoje sosede.

Kijev in njegovi zahodni zavezniki to označujejo za imperialno agresijo, ki ima za cilj zavzetje države.

Moskva je septembra po izvedbi referenduma, ki so ga Kijev in njegovi zavezniki zavrnili kot lažnega in nezakonitega, napovedala priključitev štirih ukrajinskih provinc - Donecka, Luganska, Zaporožja in Hersona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo dejal, da se je Rusija pripravljena pogajati z vsemi stranmi, vpletenimi v vojno v Ukrajini, a da so Kijev in njegovi zahodni podporniki pogajanja zavrnili.

Foto: Epa Vladimir Putin

Tako Kijev kot Washington ocenjujeta, da si Rusija ne želi pogajanj, Moskva pa ne odgovarja na ukrajinske predpogoje, ki vključujejo popoln umik ruskih vojakov iz Ukrajine, vključno z leta 2014 okupiranim Krimom.

Lavrov je za Tass še dejal, da je, ko gre za to, kako dolgo bo trajal konflikt, "žogica na strani režima, za njim pa stoji Washington".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek dejal, da so razmere na fronti na območju Donbasa "težke in boleče" ter da zahtevajo "moč in koncentracijo" celotne države.

"Razmere na prvi bojni liniji, v Bakhmutu in Kreminu, pa tudi v drugih območjih v Donbasu, zahtevajo maksimalno moč in koncentracijo. Tam so razmere težke in boleče. Okupatorji uporabljajo vsa sredstva, ki so jim na voljo, in to so pomembna sredstva, da bi dosegli nekakšen napredek," je dejal Zelenski v svojem nočnem video sporočilu.

Ukrajinski predsednik je še povedal, da se prekinitve dobave elektrike nadaljujejo in da je brez nje še vedno skoraj devet milijonov ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 46

  • 18:31 30. December 2022.

    s takim tempom (samomorov) ruskih oligarhov in generalov in 100 ruskimi begunci na slovenski juzni meji da ne stejemo 100.000 …

  • 17:11 29. December 2022.

    Bolje, da se Rusija umakne!

  • 14:33 27. December 2022.

    …se bomo od jeze zjokali!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.