Križarka tri dni tavala sredi Baltika

Foto: Žurnal24 Potniki so bili na križarki kar tri dni brez osnovnih življenjskih potrebščin. (
Potovanje z razkošno križarko naj bi za 1700 potnikov pomenilo sproščujoč oddih, a se je dopust spremenil v nočno moro. Zaradi okvare na ladji potniki kar tri dni brez elektrike, hrane in stranišč.
Oglej si celoten članek

Desetdnevno potovanje s križarko MSC Opera, ki se je začelo 7. maja z izplutjem iz Southamptona in predvidenimi postanki v Amsterdamu, Stockholmu, Helsinkih, Sankt Peterburgu in Köbenhavnu, se je za okoli 1700 potnikov, med njimi 400 Britancev, kmalu končalo sredi Baltika, ko je križarka obstala zaradi okvare.

Šlo naj bi za okvaro motorja. Ladjo so s pomožnimi čolni pripeljali do Stockholma, potnike izkrcali, naslednjega križarjenja ni.
Mladen Barukčič, Svet križarjenj

Slovencev na ladji ni bilo
"Pri kakršnihkoli 'izvenrutinskih' zadevah ladjarji tako za javnost kot za agente pošljejo obvestila. Za to konkretno zadevo v agenciji nismo dobili nobene uradne izjave ladjarja, niti za družbo, ki jo zastopamo. Po naših informacijah in informacijah iz centrale, to je v Napoliju, slovenskih potnikov na ladji ni bilo," je pojasnil Mladen Barukčič, direktor potovalne agencije Svet križarjenj, in še dodal, da po njegovi vednosti na ladji tudi ni bilo Slovencev, ki bi jim potovanje organizirala kakšna druga slovenska agencija.

Ob tem je sicer dejal, da obstaja tudi možnost, da je kdo rezerviral potovanje prek ameriških ali nemških agencij.

"Kolikor vem neuradno, naj bi šlo za okvaro motorja, ladjo so s pomožnimi čolni pripeljali do Stockholma, potnike izkrcali, naslednjega križarjenja ni," je še povedal Barukčič in dejal, da se tovrstne okvare zgodijo bolj poredko. Podoben incident se je zgodil 26. marca letos, ko je ladji Concordia odpovedal motor in so križarjenje morali prestavili za tri dni. 

Namesto vode in hrane zastonj pijača
Po poročanju Daily Maila so na ladji poskušali večkrat zagnati motorje, a neuspešno. Turisti so na križarki tako skoraj tri dni preživeli brez elektrike, hrane, tekoče vode in sanitarij.

"Moj sopotnik je ves bes stresel na kapitana, potem pa dobil brezplačno alkoholno pijačo," je povedala 65-letna upokojenka Mary Birch. "Ustavila sva se sredi Baltika, nihče ni vedel, zakaj, stali smo kakšne tri ure. Obvestili so nas, da naj bi imeli na križarki nekakšne težave. Stali smo še 12 ur, potem pa so na pomoč prišli vlačilci," je dogajanje na ladji še opisala Bircheva.

Foto: Žurnal24

"Stranišča so bila povsem neuporabna, potem za nekaj časa dostopna in kasneje spet neuporabna, saj ni bilo vode. Še dobro, da smo pred tem opravili svoje potrebe," je dejala. "V nedeljo zvečer pa je bilo že zelo napeto, saj so potniki želeli videti kapitana, a se ta sploh ni pojavil. Osebje se je nato odločilo, da vsi potniki dobimo brezplačno pijačo."

Tavali po temi in jedli piškote
"Prejel sem paničen klic očeta in mame, ki sta šla na križarko praznovat očetov 65. rojstni dan. 24 ur niso dobili nobenih infromacij. Bili so brez elektrike, vode, hrane in sanitarij. Vse, kar so jedli, so bili piškoti," je dejal Devon Huntley. "Zelo sta bila prestrašena. Brezciljno so tavali v temi, je rekla mama," je še povedal sin Dennisa in Linde Huntley.

Foto: Žurnal24



V ponedeljek so potnike že izkrcali na Švedskem, od koder bodo z letalskimi linijami odpotovali domov. Predstavnik podjetja MSC Križarjenja pa je potnikom obljubil vavčer za še eno desetdnevno potovanje.

Naslednjemu križarjenju z omenjeno križarko pa se je moralo odpovedati tudi okoli 500 potnikov, ki so na dopust nameravali odpotovati v ponedeljek, saj je MSC Opera trenutno zasidrana v Southamptonu.

Foto: Žurnal24
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.