Križev pot v Romuniji

Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot Foto: Reuters Križev pot
V Bukarešti obnovitev križevega pota. V državi doživljajo pravi "gradbeni bum" z gradnjo in obnovo cerkvenih objektov.
Oglej si celoten članek

V Bukarešti so se verniki več tednov pripravljali na velikonočne praznike, ki jih med drugim zaznamujejo z oživitvijo križevega pota, Jezusove zadnje poti na Golgoto, kjer so ga križali.

Molitev križevega pota je najbolj v navadi v postnem času, še zlasti na veliki petek, ki predstavlja obletnico Jezusove smrti.

Denar daje država

Romunija je izjemno religiozna država, v kateri se 90 odstotkov ljudi opredeljuje za pravoslavne kristjane. Od konca Ceausescujeve diktature, ki je verstva prepovedovala, se je Cerkev močno okrepila in se zavihtela na vodilni položaj v državi.

Skoraj ni tedna, da ne bi končali obnove kakega cerkvenega objekta, dela pa opazno napredujejo tudi na objektu katedrale v Bukarešti, ki naj bi bila najvišji verski objekt v jugovzhodni Evropi. Senco naj bi metala na sosednjo palačo nekdanjega diktatorja Ceausescuja.

Romunija je ena od najrevnejših držav v Evropski uniji; leta 2009 je prejela pomoč Mednarodnega denarnega sklada. Kljub temu vsako leto Pravoslavni cerkvi namenja milijone evrov, ki jih vlagajo v obnovo in gradnjo cerkva, del denarja pa gre tudi za plače duhovnikov. V zameno duhovniki podpirajo politične kampanje tistih politikov, ki so naklonjeni Cerkvi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.