Krvave številke Iraka

Foto: Žurnal24 Prebivalec stoji v poškodovani hiši po ameriškem letalskem napadu na Bagdad 31.
Število civilnih žrtev v Iraku se je zaradi spopadov med vladnimi silami in Mahdijevo vojsko povzpelo na najvišje število od leta 2007. Britanska vojska je preložila delni umik čet iz Iraka.
Oglej si celoten članek

Samo marca je v Iraku umrlo 923 civilistov, kar v primerjavi s februarjem pomeni 31-odstotno povečanje števila žrtev, hkrati pa je marec tudi najsmrtonosnejši mesec od daljnega avgusta 2007. Mnogo civilistov je umrlo, še več pa je bilo ranjenih v spopadih prejšnji teden. Povod zanje je bil poziv premierja Nurija Al Malikija k uporabi vseh možnih sredstev za zlom šiitskih upornikov pod vodstvom klerika Moktade Al Sadra.

Kljub strmem porastu števila žrtev je bilo to marca 2008 še vedno bistveno manjše v primerjavi s 1861 mrtvimi civilisti v istem mesecu lani. Nasilje v državi se je v primerjavi z lanskim poletjem rahlo umirilo, za kar je zaslužnih 30 tisoč dodatnih vojakov ZDA in Sadrov poziv k premirju. Iraška vlada zadnje vojaške operacije v Basri opravičuje z željo po vzpostavitvi zakona in reda v regiji, medtem ko Sadrovi podporniki vlado obtožujejo politično motiviranega posega. Zadnji podatki za marec govorijo o 102 žrtvah med policisti, ubitih pa je bilo tudi 54 vojakov.

Britanci ostajajo v polni sestavi
Britanski minister za obrambo Des Browne je v torek sporočil, da je nameravani umik 1500 britanskih vojakov iz Iraka preložen za nedoločen čas. "Glede na dogodke v zadnjem tednu in nestabilno situacijo menimo, da delni umik ne bi bil ravno primeren ukrep," je dejal Browne. Velika Britanija ima v Iraku trenutno nameščenih 4000 vojakov, ob začetku pomladi pa je 1500 vojakov nameravala poslati domov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.