''Krvavel je na pragu moje hiše''

Foto: Žurnal24 Birdov masaker v Cumbrii je eden izmed najkrutejših dogodkov v zgodovini te grof
''Pištolo je uperil proti meni. Roke sem dala čez glavo in se sklonila, da bi se zaščitila. Čutila sem, da je naboj šel tik ob konjskem repu,'' je povedala Ashley, ki je preživela podivjani napad taksista.
Oglej si celoten članek

Vsi, ki so na Birda naleteli med njegovo morilsko misijo in se mu uspešno izognili, so še vedno v šoku. 68-letna Alan Hannah ga je srečala v Whitehavenu: ''Ko sem se peljala mimo policijske postaje, sem opazila številne policiste, ki tečejo ven. Mislila sem si, da se dogaja nekaj velikega in se umaknila na drug vozni pas. Na semaforju se je prižgala rdeča luč in avtomobil se je ustavil zraven mene. Videla sem moškega, imel je veliko pištolo, okno avtomobila je bilo razbito. Prevozila sem rdečo luč in odšla, kolikor hitro sem mogla.''

52-letni ločeni taksist Derrick Bird je svoj morilski pohod začel v Whitehavenu, nadaljeval v Seascaleu in končal v Egremontu. Umrlo je 12 ljudi, ranjenih je 25.

Slišala švist naboja
15-letna Ashley je imela izjemno srečo. Tudi sama je bila Birdova tarča, vendar je ni zadel. Hodila je domov iz šole, ko se je ob njej ustavil avtomobil, pričakovala je, da jo bo vprašal za smer. ''Pištolo je uperil proti meni. Roke sem dala čez glavo in se sklonila, da bi se zaščitila. Čutila sem, da je naboj šel tik ob konjskem repu. Stekla sem naprej in ustrelil je še enkrat. Bila sem prestrašena, vendar hkrati srečna, da me je zgrešil.''

Kaj je potisnilo Birda v tako uničujoče dejanje, še ni povsem znano. Možno je, da v ozadju stoji družinski prepir zaradi materine oporoke. Najprej je namreč ubil svojega brata dvojčka in njegovega odvetnika.

Krvavel na hišnem pragu
38-letni Gary Toomey je eno od žrtev našel na pragu svoje hiše. Moški je močno krvavel. ''Rekel je, naj mu pomagam. Močno je krvavel po strani obraza. Povedal je, da se je sklonil, saj se je hotel izogniti strelu. Vendar pa je napadalec usmeril pištolo proti njemu in ga ustrelil od zadaj, medtem ko je ležal na tleh,'' je dejal Toomey za Sky news.

Zadnji, ki so ga videli živega
Lee in Zoe Turner ter njuna sinova so morda med zadnjimi, ki so Birda videli živega, preden se je ubil. Bili so ob reki v bližini vasi Boot. ''Čez reko je majhen most. Slišal sem glasen zvok in videl avtomobil, ki ga je zanašalo čez most. Dva pešca sta morala odskočiti,'' pripoveduje Lee. Ko je ustavil avtomobil, mu je Lee pristopil in vprašal, ali potrebuje pomoč. Lee pravi, da se mu je zdel izjemno zmeden in nervozen in želel je ostati neopažen. Vprašal ga je, ali potrebuje pomoč. ''Videl je moj prestrašen pogled in takoj je spremenil izraz na obrazu. Dejal je, da je vse v redu in odšel stran,'' je za BBC dejal Lee, ki je na prvem sedežu avtomobila videl orožje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.