Kubanci smejo trgovati z avtomobili

Foto: EPA Za Kubo tipičen avtomobil pred kinom v Havani decembra 2011. Foto: EPA Avtomobil na havanskih ulicah. Foto: EPA Havanske ulice. Foto: Reuters Prizor s havanske ulice. Foto: EPA Havana, Kuba. Foto: EPA Motoristi na ulicah glavnega mesta Kube. Foto: Reuters Primer kubanskega voznega parka. Foto: Reuters Avtomobil iz leta 1952 - še vedno vozen. Foto: Reuters Avtomobil iz leta 1952 - še vedno vozen. Foto: Reuters Avtomobili vozijo mimo revolucionarne parole. Foto: Reuters Kubansko tihožitje z avtomobilom. Foto: Reuters Kubansko tihožitje z avtomobilom. Foto: EPA Avtomobil naprodaj - na Kubi do nedavnega tega ni bilo mogoče videti. Foto: Reuters Za Kubo leta 2011 precej tipičen avtomobil. Foto: Reuters Policijski avtomobili so na Kubi med boljšimi. Foto: EPA Star avtomobil na Kubi 21. stoletja. Foto: EPA Avtomobil v Havani, pred evangelijsko cerkvijo. Foto: EPA Star ameriški avtomobil, ki je za leto 2011 še vedno eden najbolj tipičnih prevo Foto: EPA Taksi, eden izmed primerkov kubanskih reform, ki dovoljujejo mikro podjetništvo. Foto: EPA Promet v Havani.
Pred dvema mesecema je kubanska vlada odpravila več kot 50 let staro prepoved prodaje, nakupa in menjave avtomobilov. Kubanci doživljajo pravi avtobum. Mnogi se bodo z veseljem poslovili od svojih starih vozil.
Oglej si celoten članek

Na kubanskih cestah še vedno prevladujejo v povprečju izjemno stari avtomobili. Ob ameriških dolgih štirikolesnikih iz 50. let minulega stoletja se prevažajo sovjetske lade. Ne eni ne drugi pa niso smeli menjati lastnikov, zato so bili ti nanje precej navezani, jih vzdrževali in tako omogočali, da nekateri še vedno delujejo več kot pol stoletja po tem, ko so zapustili tovarne v tedanji komunistični supersili ali na ozemlju Kubancem nenaklonjenih ZDA.

Zaradi prepovedi je večina avtomobilov, ki se vozijo po ulicah Havane in drugih kubanskih mest, starejših od revolucije, ki je otok spremenila leta 1959. Tako povprečen voznik upravlja z vozilom, ki je starejše od lastnika.

Reforme – zelo omejena liberalizacija

Liberalizacija trga z avtomobili je le ena izmed 300 ukrepov v sklopu reform, ki se jih je lotila vlada pod vodstvom predsednika Raula Castra. Uvoz novih avtomobilov iz tujine pa bo za povprečne državljane izoliranega otoka kljub temu nedosegljiva želja. Tako so policijski avtomobili eni boljših, ki jih lahko uzremo na kubanskih cestah.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.