Kupovanje umetnin po Sanaderjevo

Foto: Žurnal24 Sanaderju je vse manj do smeha. (Foto: Antonio Bronić/Večernji list)
Sanader kupoval slike brez računa, se izognil plačevanju davkov, včasih tudi prikril svojo identiteto.
Oglej si celoten članek

Slika Krpanje mreže umetnika Vlaha Bukovca bi lahko služila kot dokaz proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Sporen je način, kako jo je kupil – tako naj bi prišel do še drugih slik iz svoje bogate zbirke.

Sanader je to sliko kupil brez računa ali javnega zaznamka, kar pomeni, da mu ni bilo treba plačati davka, poleg tega pa je poskrbel, da je njegova identiteta ostala prikrita, piše hrvaški portal index.hr.

Kupil od begunske družine
"Neka ženska je prišla iz Zagreba in dejala, da je prišla kupit sliko v imenu nekega doktorja. Sliko so po prodaji zavili v časopisni papir, jo dali v vrečko in tako dostavili pravemu kupcu," je za index.hr povedal Hrvoje Pešel – njegova mama je namreč prodala prej omenjeno sliko. Več let kasneje, ko jo je Sanader posodil za razstavo v Haagu, je ugotovil, kdo je bil pravi kupec.

Pešelova družina se je takrat nahajala v hudi stiski – morali so obnoviti hišo, ki so jo požgali v času vojne. Zato so se odločili umetnino prodati močno pod ceno, še piše index.hr.

Bila so le darila
Kot poroča Večernji list pa ima Sanader novo pojasnilo, od kod mu vse te vredne slike. Trdi, da so mu jih podarili strankarski in državni uslužbenci. Vendar pa tudi ta razlaga ne drži vode, saj bi moral vsako tako darilo prijaviti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.