Kurilskih otokov ne dajo

Foto: Žurnal24 Dmitrij Medvedjev se je odzval tudi na podpis sporazuma Start z ZDA. (Foto: Reut
V oceni dela v minulem letu se je ruski predsednik Medvedjev zavzel za odločnejše ukrepanje policije proti izgredom in dejal, da se ne bodo odpovedali Kurilskim otokom.
Oglej si celoten članek

 

Po mnenju ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva bi morala policija hitreje razgnati proteste, kakršni so pred Kremljem izbruhnili 11. decembra, in pripreti udeležence, podprl pa je tudi strožje kazni za izgrednike.

"Niti predsednik niti kdo drug nima pravice izražati svojih stališč pred izrekom razsodbe," je o procesu proti nekdanjemu direktorju ruske naftne družbe Jukos Mihailu Hodorkovskemu poudaril Medvedjev. Hodorkovski prestaja zaporno kazen zaradi davčne utaje, do konca leta pa mu bodo izrekli še sodbo v procesu zaradi pranja denarja in kraje nafte. Ruski premier Vladimir Putin je sicer nedavno dejal, da "mora biti tat v zaporu" in da je kazniva dejanja Hodorkovskega dokazal ruski pravosodni sistem. Hodorkovski očitke zavrača in trdi, da so politično motivirani.

Kurilskih otokov ne dajo
Ruski predsednik je v nagovoru, ki so ga v živo prenašale vse pomembnejše ruske televizije, še dejal, da se Rusija ne bo odpovedala spornim Kurilskim otokom in da bi morala tudi Japonska to končno dojeti. Se je pa zavzel za skupne rusko-japonske gospodarske projekte na otokih.

"Lahko razmišljamo o vzpostavitvi enotnega gospodarskega prostora, prostotrgovinskega območja, s čimer bi vsakdo zaslužil in bi se na območju vzpostavila posebna mikroekonomska klima," je predlagal. Medvedjev je novembra kot prvi ruski predsednik obiskal otočje in s tem povzročil precejšnje napetosti v odnosih med Moskvo in Tokiom.

Vladajoča stranka Enotna Rusija pa bi morala po mnenju Medvedjeva ukrepati proti korupciji "in ne zgolj vladati". Menil je, da je Rusija v zadnjem desetletju veliko dosegla, da pa še vedno potrebuje zagon. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.