Lahko pride do motenj dobave plina

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ruski energetski velikan motenj v dobavi plina za Evropo ne izključuje.
Oglej si celoten članek

Ruski dobavitelj zemeljskega plina Gazprom je danes napovedal, da bi razširitev sankcij zahodnih držav proti Rusiji lahko imela škodljive posledice za poslovanje. Energetski velikan, ki pokriva 30 odstotkov evropskih potreb po zemeljskem plinu, je v svojem finančnem poročilu zapisal, da bi lahko nestrinjanje s Kijevim glede cen zemeljskega plina vodilo do motenj v dobavi plina za Evropo, saj plinovodi prečkajo Ukrajino.

Rusija zagotavlja, da ne bo napadla

Ameriškemu obrambnemu ministru Chucku Haglu je v ponedeljek uspelo vzpostaviti telefonsko povezavo z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem, ki se je klicem ameriškega kolega več dni izogibal. Kot je bilo pričakovati, sta govorila o krizi v Ukrajini, kjer proruski separatisti zavzemajo uradne zgradbe, nadlegujejo neruske novinarje in zajemajo talce. Hagel je od Šojguja zahteval, naj pojasni, kakšni so nameni Moskve v Ukrajini, Šojgu pa mu je zagotovil, da invazije ne načrtujejo.

Ameriški obrambni minister je Rusijo poleg tega zaprosil za pomoč pri prizadevanjih za izpustitev sedmih evropskih opazovalcev iz misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so jih na vzhodu države zajeli proruski uporniki. Zahteval je tudi konec destabilizacijskega vpliva Rusije v Ukrajini.

Oster pogovor

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass o pogovoru poroča z ruskega stališča. Šojgu je Haglu odločno zanikal neutemeljene obtožbe, da ima Rusija v Ukrajini skupine za sabotaže in izvidništvo. Pogovor med obrambnima ministroma je trajal dobro uro in je bil odkrit, kar v diplomatskem jeziku pomeni precej oster.

Ruski obrambni minister je ameriškemu kolegu pojasnil, da je Rusija začela velike manevre ob meji z Ukrajino, ker je režim v Kijevu nagrmadil 15.000 vojakov, 80 tankov, 130 oklepnikov, 60 topniških sistemov ter letala in helikopterje na jugu in vzhodu Ukrajine. "Vse to proti miroljubnemu prebivalstvu lastne države," je izjavil Šojgu in zatrdil, da je Rusija začela manevre le v odgovor na ukrepe Kijeva.

"Ko so ukrajinske oblasti naznanile, da nimajo namena uporabiti redne vojske proti neoboroženemu ljudstvu, so ruske enote dobile ukaz, naj se vrnejo v svoje baze," je povedal Šojgu, ki je kritiziral tudi povečane aktivnosti ZDA in zveze Nato v Vzhodni Evropi, skupaj s provokativnimi izjavami generalnega sekretarja zveze Nato.

Šojguja prav tako moti "protiruska histerija" v zahodnih medijih. Hagel mu je odgovoril, da odgovor Washingtona in Bruslja na položaj v Ukrajini ni provokativen ali ekspanzionističen, ampak gre za izkazovanje enotnosti in povečanih obrambnih zmogljivosti zaveznikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.