Ledena gora ogroža ladje

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ledena gora, ki se je lani novembra odlomila od ledenika Pine Island, lahko ogrozi mednarodni ladijski promet.
Oglej si celoten članek

Pred obalo Antarktike plava ogromna ledena gora, ki je triintrideset kilometrov dolga, dvajset kilometrov široka, debela pa naj bi bila petsto metrov. Masa ledu, ki so jo poimenovali B-31, se sedaj približuje območju, kjer poteka mednarodni ladijski promet. Da bi preprečili trčenje z ladjami, je treba premikanje ledene gore budno nadzorovati, svarijo strokovnjaki z univerze v Sheffieldu.

Za zdaj še ni znano, ali se je ledena gmota od ledenika odlomila zaradi klimatskih ali geoloških sprememb. "Da se od ledenikov odkruši led, ni nič nenavadnega,“ pravi Kelly Brunt, ki dela za Naso, dodaja pa, da se je tokrat odlomila zares ogromna gora ledu. Ledenik sicer opazujejo že zadnjih 20 let, saj izginja izjemno hitro. Zaradi tega naj bi gladina morja tudi tako hitro naraščala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.