"Ledena peklenska pokrajina, polna trupel in uničenih zgradb"

Foto: Profimedia Mariupolj Foto: Profimedia Mariupolj Foto: Profimedia Mariupolj Foto: Profimedia Kijev Foto: Profimedia Kijev Foto: Profimedia Kijev Foto: Profimedia Kijev Foto: Profimedia Kijev Foto: Profimedia Kijev Foto: Profimedia Kijev Foto: Profimedia Kijev
Mariupolj sta sredi poskusa evakuacije civilistov danes zadeli dve zelo močni bombi.
Oglej si celoten članek

Ukrajinske sile bodo skušale danes odpreti tri humanitarne koridorje, po katerih bi lahko civilisti zapustili oblegano pristaniško mesto Mariupolj, je sporočila namestnica premierja Irina Vereščuk. Spopadi v državi se medtem nadaljujejo, obe strani pa poročata o nekaterih osvojitvah.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem italijanskemu parlamentu dejal, da Mariupola ni več. “Tam ni nič več. Ostale so samo ruševine.”

"Vemo, da ne bo dovolj prostora za vse, ampak skušali bomo izvajati evakuacije, dokler ne bomo spravili ven vseh prebivalcev Mariupolja," je obljubila Vereščukova v videu na Telegramu. Trije koridorji bodo civiliste vodili iz Berdjanska, Jurjivke in Nikolske do mesta Zaporožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ostaja v Mariupolju še okoli 130.000 od 440.000 prebivalcev. Iz mednarodne organizacije Human Rights Watch (HRW) pa so sporočili, da je v mestu ujetih še več kot 200.000 ljudi, pri čemer se sklicujejo na lokalnega predstavnika. Tisti, ki so uspeli od tam pobegniti, so ga opisali kot "ledeno peklensko pokrajino, polno trupel in uničenih zgradb", so navedli pri HRW.

Foto: Profimedia Mariupolj Mariupolj zadeli dve zelo močni bombi

Mariupolj sta sredi poskusa evakuacije civilistov danes zadeli dve zelo močni bombi, so sporočile tamkajšnje oblasti, pri čemer podatkov o morebitnih žrtvah niso navedle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K evakuaciji pa pozivajo tudi v okolici prestolnice Kijev, kjer je izbruhnila panika zaradi groženj, da se bodo v sredo tam zvrstili napadi. Župan mesta Borispil Volodimir Borisenko je v luči grožnje, da bo mesto kmalu uničeno, pozval ljudi, naj ga čim prej zapustijo. Moškim bo namreč lažje obvarovati mesto, če odidejo ženske in otroci, je dodal.

Napad z dronom v Kijevu

Iz Kijeva medtem poročajo o napadu z dronom na znanstveni inštitut, v katerem je bila po navedbah oblasti ubita najmanj ena oseba. Reševalci so po poročanju novinarjev AFP s kraja dogodka odstranili truplo. Iz sedemnadstropne zgradbe inštituta za trde materiale, ki je del nacionalne akademije znanosti, se je valil dim. Po navedbah ukrajinskih vojakov naj bi šlo za ruski dron.

Spopadi se medtem nadaljujejo tudi drugod po državi. Ukrajinske sile so danes sporočile, da jim je znova uspelo prevzeti nadzor nad mestom Makariv, okoli 30 kilometrov od Kijeva, poroča ameriški CNN, ki opozarja, da navedb ni bilo možno preveriti.

Od začetka vojne naj bi po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva umrlo 15.300 ruskih vojakov, poroča britanski BBC. Rusija je sicer v začetku marca sporočila, da je izgubila skoraj 500 pripadnikov, ZDA pa ocenjujejo, da je v spopadih umrlo okoli 7000 ruskih vojakov.

Foto: Profimedia Kijev V bližini Černobila izbruhnilo več požarov

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je borcem samooklicane Ljudske republike Doneck uspelo zavzeti še štiri kilometre ozemlja. Uspehe naj bi beležili tudi na območju Luganska, kjer naj bi po navedbah ministrstva med drugim ubili 40 ukrajinskih vojakov.

Medtem naj bi nedaleč od jedrske elektrarne Černobil izbruhnilo več požarov, pa so sporočili iz ukrajinskega parlamenta. Gorela naj bi površina v velikosti več kot dva kvadratna kilometra, so dodali ob navajanju satelitskih posnetkov Evropske vesoljske agencije (Esa).

Pred približno enim mesecem so nadzor nad območjem prevzeli ruski vojaki. Po navedbah ukrajinskega parlamenta je požar izbruhnil "zaradi oborožene agresije Ruske federacije" po obstreljevanju ali pa so ga namerno podtaknili. V bližini nuklearke so v preteklosti sicer že večkrat izbruhnili požari, med drugim pred dvema letoma.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 12:35 23. Marec 2022.

    Ukrainske sile se bodo usrale , ne pa odprle koridorje !! Vi pišete , kod da je UA pred Moskvo …

  • 06:32 23. Marec 2022.

    Novinarji lažejo, ko psi in delajo Ukrajino za žrtev, čeprav vsi vemo, kakšno je ozadje tele vojne!!

  • 04:04 23. Marec 2022.

    "Ledena peklenska pokrajina, polna trupel in uničenih zgradb"......Ja, tako je bilo osem let v Donbasu, pa zaradi tega nihče ni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.