Ledu vse manj in manj

Foto: Evropska vesoljska agencija
Foto: Evropska vesoljska agencija
Triletna raziskava pokazala, da led na Arktiki izginja leto za letom.
Oglej si celoten članek

V okviru programa CryoSat pod okriljem Evropske vesoljske agencije so tri leta spremljali debelino ledu na Arktiki. Ugotovitve so zaskrbljujoče: ledu je iz leta v leto manj.

"Meritve satelitov kažejo, da so se nekatera območja ledu stanjšala hitreje kot druga, na splošno pa je ledu manj," je pojasnil Andrew Shepherd, profesor z univerze v Leedsu. 

Čeprav skeptiki trdijo, da je pospešeno taljenje ledu del naravnega cikla, številni menijo, da je vzrok globalno segrevanje.

Kakšni bodo trendi

Merjenje debeline ledu v okviru misije CryoSat so potekala od oktobra 2010 do aprila 2013. znanstveniki so lahko opazovali taljenje ledu pa tudi sezonske spremembe, kar jim bo omogočilo napovedovanje trendov v prihodnosti.  Satelit je še vedno v orbiti, pričakujejo, da bo podatke pošiljal do leta 2017.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.