Lenarčič z malim letalom čez véliki Pacifik

Foto: GreenLight WorldFlight
Foto: GreenLight WorldFlight
Po nedavni etapi s pristankom na Antarktiki je pilot Matevž Lenarčič tokrat na poti čez Tihi ocean. Z Velikonočnega otoka se je napotil proti Francoski Polineziji.
Oglej si celoten članek

Projekt, imenovan GreenLight WorldFlight, s slovenskim geslom majhno, lahko, zeleno, se uspešno nadaljuje, saj je Matevž Lenarčič že na poti čez največji svetovni ocean. Po načrtih naj bi pot trajala 11 ur, vendar ekipa pričakuje, da se bo zaradi napovedanega severozahodnega vetra pot nekoliko podaljšala.

Tudi etapa poleta čez Tihi ocean je izjemno zahtevna, ker na poti ni nobenega otoka z letališčem, kjer bi bil pristanek mogoč. Kot je ekipa zapisala v sporočilu za javnost, je pravilno načrtovanje poti izjemno pomembno in zaradi tega nekoliko bolj stresno.

Neverjetno skromna poraba goriva

Ko je Lenarčič pristal na Velikonočnem otoku in napolnil letalo z gorivom, je ugotovil, da je v letalu po preleteni izjemno dolgi poti ostalo relativno dovolj goriva. V praksi je tako dokazal, da je Pipistrelovo letalo virus SW 914 zelo varčno. Za tokratni let bo pilot potreboval 214 litrov goriva in glede na vremenske pogoje se je odločil, da bo s seboj vzel še 85 litrov rezervnega goriva, kar mu omogoča dodatne štiri ure in pol letenja, še pojasnjujejo v ekipi, ki spremlja Lenarčičev polet okoli sveta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.