Letala vzletela, ploščad potonila

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Vatikan je razkril, da nekateri člani sekte še vedno širijo nauk, ki ga je Cerke Foto: Žurnal24 Nemški ovčar, prijazen Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Trgatev se bo zaradi zakasnitve začela nekoliko pozneje, v prvi polovici septemb Foto: Žurnal24 lech Kaczynski Foto: Žurnal24
Po svetu je v minulem tednu odmevala nesreča v Mehiškem zalivu, umiritev letalskih razmer po Evropi ter zagotovilo papeža Benedikta XVI., da Cerkev ukrepa proti tistim, ki so zlorabljali otroke.
Oglej si celoten članek

Naftna ploščad v Mehiškem zalivu, ki je gorela že od torka, je potonila. Ploščad Deepwater Horizon, ki je delovala pod okriljem podjetja Transocean, je 84 kilometrov od pristanišča Venice izvajala raziskovalno vrtanje. V torek se je zgodila močna eksplozija, v kateri je bilo ranjenih 17 delavcev, več sto pa so jih evakuirali. 11 delavcev še niso našli.

Papež Benedikt XVI. je po srečanju z žrtvami spolnih zlorab zatrdil, da Katoliška cerkev ukrepa glede spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov. Predstavniki Cerkve na Irskem so ta teden sporočili še, da je papež sprejel odstop irskega škofa Jima Moriartyja. Ta je ponudil odstop po objavi poročila, ki Cerkev obtožuje prikrivanja spolnih zlorab otrok v dublinski nadškofiji. Poročilo ga sicer neposredno ne bremeni zlorab.

Islandci so v petek prvič po izbruhu vulkana zaprli letališči v Reykjavíku in Keflavíku, preostali dve islandski letališči pa sta ostali odprti. Islandija sicer v zadnjem tednu (do četrtka) edina ni zaprla niti enega letaliča. Drugod po Evropi pa se razmere počasi stabilizirajo in letalski promet večinoma že povsod poteka tekoče.

Grčija je le zaprosila za sprožitev nedavno potrjenega mehanizma za finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Članica EU se je za to potezo odločila, ker se mednarodni finančni trgi niso pozitivno odzvali na njihove varčevalne ukrepe. S tem mehanizmom naj bi se rešila iz globoke krize.

Več o dogodkih po svetu pa v galeriji.

Najbolj ste brali:
Potopljena pošast bruha nafto: iz naftne ploščadi v Mehiškem zalivu, ki je potonila po močni eksploziji, naj bi dnevno steklo okoli osem tisoč sodov nafte.
Normalizacija v četrtek: Evropski prometni ministri so sklenili, da bodo postopno začeli sproščati zračni prostor nad Evropo.
Najstniški kralj zavladal Ugandi: Kraljestvu Tooro v Ugandi je končno tudi uradno zavladal mladi kralj Oyo, ki je dopolnil 18 let.
Vulkan znova zaprl letališča: Zaradi vulkanskega prahu so v četrtek znova zaprli letališča na Švedskem in Norveškem. Poznavalec vulkanskega delovanja na Islandiji Thorvaldur Thordarson je ob tem dejal, da zdaj sledijo desetletja močnih vuklanskih izbruhov. Vrhunec naj bi dosegli med letoma 2030 in 2040.
Najprej mrtev, nato nič več: Nekateri Poljaki sumijo, da se je v Smolensku, kjer je strmoglavilo letalo s poljskim predsednikom, zgodilo nekaj sumljivega. Andreia Mendiereja, ki je posnel video strmoglavljenja letala, naj bi denimo zabodli, prepeljali v bolnišnico, tam pa ga odklopili z naprav- a mediji so to novico kasneje preklicali.
Prah poškodoval Natovo letalo: Natovo vojaško letalo je poškodoval vulkanski prah, ostala letala pa težav niso imela.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.