Leto 2013 šesto najtoplejše leto od leta 1950

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Leto 2013 je bilo s povprečno temperaturo 14,5 stopinje Celzija šesto najtoplejše leto, odkar so leta 1850 začeli spremljati temperature po svetu.
Oglej si celoten članek

Hudo vročino ter močno deževje in poplave, s katerimi so se lani spopadali na različnih koncih sveta, je povzročilo globalno segrevanje, ugotavlja Svetovna meteorološka organizacija (WMO). 

Krivi smo sami 

V danes objavljenem vremenskem poročilu je WMO človeškim vplivom med drugim pripisala rekordno vroče poletje v Avstraliji, hud mraz v ZDA, sneg na Bližnjem vzhodu in sušo v Braziliji ter južni Kitajski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rekordna vročina v Avstraliji ne bi bila možna brez človeškega prispevka h globalnemu segrevanju, s podnebnimi spremembami pa je tudi vse več možnosti za ekstremne vremenske pojave," je dejal generalni sekretar organizacije Michel Jarraud.

Zaradi višjega nivoja morske gladine je vse hujše tudi poplavljanje morja, kar se je novembra lani izkazalo ob tajfunu Haiyan, ki je prizadel Filipine.

Še naprej se bo segrevalo 

Nekateri naravni pojavi, kot so vulkanski izbruhi ter vremenska pojava El Niño in La Niña, pri katerih prihaja do nihanja temperature na vodni gladini, so vedno vplivali na temperature in posledično občasne vremenske katastrofe, a ljudje vse skupaj pospešujejo, je pojasnil Jarruad.

Toplogredni plini so in bodo še naprej povzročali segrevanje ozračja in oceanov. Nekateri strokovnjaki trdijo, da bodo z nadaljevanjem onesnaževanja vremenske razmere vse hujše, a si države niso enotne, kako bi zmanjševale nevarne izpuste, ki jih v zrak spuščajo industrijski obrati in promet, piše AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.