Letos odsvetujejo pot v te države

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med države, v katere je v letošnjem letu tvegano potovati, se uvrščajo tudi tiste, kjer pričakujejo povečano potresno aktivnost.
Oglej si celoten članek

Tveganja za posameznike ne predstavljajo samo teroristični napadi skrajnežev, temveč tudi naravni pojavi, ki imajo lahko katastrofalne posledice. Potresi se lahko zgodijo kjerkoli in kadarkoli, kljub temu pa je tveganje za tovrstne dogodke v nekaterih državah večje. 

Sedem držav sveta še posebej izstopa, ko govorimo o potresih. Veliko seizmične aktivnosti vse od lanskega poletja beležijo v Italiji. Avgusta je osrednjo del države prizadel močan potres, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi. Sledilo je več močnih popotresnih sunkov. Nazadnje so se tla spet tresla prejšnji teden. Eden od potresnih sunkov je sprožil ogromen plaz, ki je zasul hotel Rigopiano. Umrlo je več kot dvajset ljudi. Italija leži na veliki tektonski prelomnici. 

Na stičišču arabske, evrazijske in afriške plošče leži Turčija. Potresni sunki so tam zelo pogosto. Eden najbolj uničujočih potresov je državo prizadel leta 1999, ko je umrlo več kot 17.000 ljudi. Potresni sunek, magnitude 7,6, je trajal kar 37 sekund. Sodeč po raziskavah je kar 60-odstotna verjetnost, da bo območje do leta 2030 prizadel potres magnitude 7,0 ali več. 

Izrazito potresno aktivno območje je tudi Japonska, ki leži na pacifiškem ognjenem obroču. Marca 2011 je otočje stresel potres magnitude 8,9, četrti najmočnejši potres v zgodovini, od kar beležijo njihovo moč. Potres je sprožil cunami in povzročil jedrsko nesrečo v elektrarni Fukušima. Zadnji večji potres se je zgodil novembra lani

Indonezija je prav tako država, ki leži na pacifiškem ognjenem obroču. Pred štirimi leti je območje stresel potres z magnitudo 6,1. Poleg potresov so na območju pogosti tudi vulkanski izbruhi, poplave in cunamiji. 

Novembra lani je Novo Zelandijo stresel močan potres, po katerem je vlada ukazala okrepitev več sto stavb. Decembra so potresni sunek magnitude 6.2 zabeležili v morju ob otoku Sumbawa. Eden najhujših potresov zadnjih let je leta 2011 prizadel mesto Christchurch. Umrlo je več deset ljudi. 

Med države, kjer je potresno tveganje veliko, se uvršča tudi Nepal. Pred skoraj dvema letoma je potresni sunek magnitude 7,9 zahteval skoraj 9.000 življenj. Država si po dogodku še ni povsem opomogla. 

Nenazadnje med države, kjer so potresni pogosti, spadajo tudi ZDA. Najbolj ranljiv del države je zahodna obala, predvsem Kalifornija. Tam bi lahko potres presegel magnitudo 7,0. Poleg Kalifornije so bolj izpostavljena območja še Aljaska, Guam, Havaji, Nevada, Oklahoma, Oregon, Puerto Rico, piše Express.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:42 27. Januar 2017.

    Ljudje kot BP so naravna katastrofa za človeštvo. Za pisanje takih bedarij mora biti malo moten. Če nimaš kaj pisati …

  • 12:37 27. Januar 2017.

    Tako bedastega članka, ki želi avtorjevo ozkogledost in preproščino uma razširiti še med bralce pa že dolgo ni bilo. Najbolj …

  • 12:24 27. Januar 2017.

    Oprostite, a ne razumem kaj želite povedati. Namreč naslov je tak, da se odsvetujejo napr. počitnice v Indoneziji, Japonski ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.