Letos se bo zgodilo že konec julija

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kako neuspešni smo v boju za naše okolje, jasno kaže ponovno pomikanje dneva okoljskega dolga v prvo polovico leta.
Oglej si celoten članek

Dan okoljskega dolga - ko bo človeštvo po izračunih organizacije Global Footprint Network izrabilo toliko naravnih virov, kolikor jih je Zemlja sposobna pridelati oz. obnoviti v enem letu - bo letos 29. julija, je danes, na svetovni dan varstva okolja, objavila organizacija.

Letošni dan bo tako znova prej kot leto prej - lani je bil 22. avgusta, zaradi pandemije covida-19 prvič, odkar ga izračunavajo, pozneje kot v letu prej. Leta 2019 je bil enako kot letos 29. julija.

Da je dan okoljskega dolga (Earth Overshoot Day) "spolzel" nazaj na 29. julij, "jasno kaže, da so lahko načrti za okrevanje v postcovidnem obdobju dolgoročno uspešni le, če bodo vključevali obnavljanje in učinkovitost ekoloških virov", je na Twitterju zapisala organizacija Global Footprint Network.

Slovenija je letos svoj dan okoljskega dolga dosegla 30. aprila. Kot so takrat opozorili v Inštitutu za zdravje in okolje, je skrb vzbujajoč trend, da je slovenski dan okoljskega dolga vsako leto bližje svetovnemu dnevu Zemlje, ki je 22. aprila.

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Skupni ekološki odtis se je letos glede na lani povečal za 6,6 odstotka, medtem ko se je skupna zmožnost obnove povečala za 0,3 odstotka, zmožnost obnove gozda pa je upadla za 0,5 odstotka. Izpusti ogljikovega dioksida so se letos glede na lani zvišali za 4,8 odstotka, potem ko so bili lani za 5,8 odstotka nižji kot predlani.

Ekološki odtis je lani znatno upadel v prvem delu leta, najbolj v drugem četrtletju, nato pa se je v tretjem in četrtem trimesečju ob ponovi rasti potrošnje, ki se je zvišala kljub še vedno veljavnim ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa, ponovno zvišal, a je bil v skupnem nižji kot leta 2019, je v poročilu o izračunu letošnjega dneva okoljskega dolga na svoji spletni strani zapisal Global Footprint Network.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.