Libijski uporniki zajeli Guališ

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potem ko so libijski uporniki v sredo, prvi dan ofenzive na Tripoli, zasedli puščavski zaselek Guališ, le kakih 50 kilometrov od prestolnice, danes nadaljujejo svoj prodor. S pomočjo Natovih letal so Gadafijeve sile napadli še jugozahodno od Tripolija.
Oglej si celoten članek

Uporniki so ofenzivo na območju Guališa začeli dan po tem, ko je Francija sporočila, da jim ne bo več odmetavala orožja, saj so se organizirali in pomoči ne potrebujejo več. Francija je upornikom v gorovju Nafusa orožje začela odmetavati prejšnji teden, kar so ostro kritizirali v Rusiji in Afriški uniji.

"Libijo bombardirajo že več kot tri mesece, konca tej misiji pa ni videti," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, kritičen do umiranja civilistov tako na uporniški kot Gadafijevi strani.

"Počakali smo z napadom in ko smo končno dobili zeleno luč iz Nata, smo začeli ofenzivo," je povedal predstavnik upornikov iz Zintana in dodal, da napadeno območje velja za strateško, saj se tam nahaja tudi vojaško mesto Garjan, režimska trdnjava v gorah Nafusa. Ubiti so bili najmanj štirje uporniki, 17 je bilo ranjenih.

Siloviti spopadi med uporniki in silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija potekajo po poročanju tujih agencij v okolici Gualipa. Uporniki so zajeli tudi več plačancev, ki so se borili na Gadafijevi strani.

Zveza Nato je medtem objavila seznam sedmih tarč, ki so jih napadla zavezniška letala. Med njimi so bili oklepna vozila in vojaški objekt za oskrbo z gorivom blizu Brege na vzhodu države, protiletalski top blizu Garjana in oklepna vozila nedaleč od Zintana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:55 5. Avgust 2011.

    sami se med sabo pobijajo...nato bo prišel beli človek in dejal..to je nekoč bilo naše??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.