Libijskim upornikom 20 milijard iz ZDA?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
ZDA so upornike proti režimu Moamerja Gadafija priznale kot legitimne predstavnike Libije. To bi po pisanju BBC lahko pomenilo, da jim bodo dali na razpolago vsaj del od okoli 20 milijard evrov premoženja, ki so ga v ZDA zamrznili Gafadijevemu režimu.
Oglej si celoten članek

ZDA so upornike priznale v okviru kontaktne skupine za Libijo, ki je zasedala v turškem Carigradu.

Kontaktna skupina je na srečanju v Carigradu v sklepni izjavi poudarila, da režim libijskega voditelja Moamerja Gadafija ni več legitimen in da do vzpostavitve prehodnih oblasti kot legitimne oblasti v Libiji priznava nacionalni prehodni svet.

Kontaktna skupina naj bi določila enotnega sogovornika z Gadafijevim režimom, saj dosedanja pogajanja s posameznimi državami niso obrodila sadov.

Srečanja kontaktne skupine, v kateri so večinoma članice Nata, ki sodelujejo v operaciji v Libiji, pa tudi članice Evropske unije in Arabske lige, so se danes udeležili predstavniki več kot 30 držav in predstavniki sveta upornikov, poroča STA. Ni pa bilo predstavnikov Rusije in Kitajske, ki sta kritični do operacije Nata v Libiji, saj sta povabilo k udeležbi zavrnili.

Prestolnico "bi vrgli v zrak"

Razmere v Libiji se sicer že več mesecev niso bistveno premaknile. Gadafijeve sile še vedno držijo prestolnico Tripoli, uporniki pa so vkopani v drugem največjem mestu Bengazi. Včeraj naj bi predstavniki Gadafijevega režima imeli načrt, da v primeru zavzetja libijske prestolnice Tripoli s strani upornikov mesto vržejo v zrak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.