Luna preblizu Zemlji

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Teoretiki zarote trdijo, da bo Luna 19. marca najbližje Zemlji po letu 1992. Od Zemlje bo namreč oddaljena le 356.501 kilometrov. Bližina meseca naj bi povzročila potrese in vulkanske izbruhe.
Oglej si celoten članek
Vedno, kadar je bila Luna blizu Zemlje, so se dogajali ekstremni klimatski dogodki, opozarjajo amaterski astronomi. Leta 1955, 1974, 1992 in 2005. Leta 2005 se je na primer zgodil cunami v Indoneziji, leta 1974 pa je na božič ciklon Tracy uničil avstralsko mesto Darwin.

Internetne forume je včeraj preplavila novica o apokalipsi. Bližina Lune naj bi povzročila visoke valove, vulkanske izbruhe in potrese.

Teoretiki zarote namreč trdijo, da bo bližina Lune 19. marca zaradi gravitacijskega polja na našem planetu povzročila kaos.

Astronomi trdijo, da ni nobenega razloga za paniko. "Nobenega preplaha ni, da bi bližina Lune vplivala na Zemljo v tolikšni meri, da bi prišlo do poplav in potresov," je za žurnal24.si povedal podpredsednik astronomskega društva Orion, Javor Kac.

To je normalno
"To je normalen pojav. Lunina orbita okoli Zemlje ni krog, ampak elipsa. Takšnemu pojavu smo priča enkrat na mesec – mogoče bo ta mesec malce bližje kot ponavadi, samo to nima nikakršnega vpliva," je za zurnal24.si povedal Kac.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.