Madžari brez usmiljenja nad begunce iz Ukrajine

Foto: Epa Begunci Ukrajina Foto: Epa Begunci Ukrajina Foto: Epa Begunci Ukrajina Foto: Epa Begunci Ukrajina Foto: Epa Begunci Ukrajina Foto: Epa Begunci Ukrajina Foto: Epa Begunci Ukrajina
Madžarska s strogim mejnim nadzorom nad ukrajinske begunce.
Oglej si celoten članek

Zaradi dodatnih kontrol madžarske mejne policije so na romunsko-madžarski meji nastale večkilometrske kolone beguncev iz Ukrajine. Do večurnih zastojev prihaja, ker madžarska mejna policija natančno preverja vse tiste Ukrajince, ki nimajo biometričnih potnih listov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več deset tisoč Ukrajincev beži v Romunijo in od tam prek Madžarske proti zahodni Evropi. Med njimi so otroci, ki nimajo biometričnih potnih listov, in starejši ljudje, ki običajno redko potujejo v tujino, z madžarsko-romunske meje poroča novinar dpa.

Romunija tem ljudem izdaja nadomestne potne liste. Še preden begunci dosežejo sosednjo državo, pa morajo pogosto več ur čakati na ukrajinski strani mejnih prehodov, saj želi Ukrajina preprečiti odhod za delo in boje sposobnim moškim.

Prejšnji teden so države EU soglasno sklenile, da je treba veliki večini vojnih beguncev iz Ukrajine hitro in brez zapletov zagotoviti zaščito. A madžarski organi so pred nekaj dnevi napovedali, da lahko Ukrajince brez ustreznih dokumentov ustavijo na meji in jih odpeljejo na nadaljnja zaslišanja.

Sicer na madžarsko-romunskih mejnih prehodih mejni policisti obeh držav skupaj preverjajo dokumentacijo potnikov, a v nasprotju z Madžarsko Romunija ni del schengenskega območja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • 08:46 29. Marec 2022.

    Rs je malo čudno vojna je samo v obmejnih mestih,Ukrajina pa je tako velika.da bi lahko sprejela sama begunce,saj v …

  • 09:27 24. Marec 2022.

    Prijetno me preseneča podatek, ki sem ga zasledil na cenzurirano.si kako se je pohvalno odrezala naša država po potresu v …

  • 07:52 10. Marec 2022.

    Begunci hja prej množčni priseljenci ki izkoriščajo dano situacijo, glede na velikost države bi se lahko umaknili na varno v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.