Madžarska bo zaradi ilegalcev na meji s Srbijo zgradila ograjo

Foto: EPA
Foto: EPA
Madžarske oblasti so razkrile načrte za gradnjo štiri metre visoke ograje na meji s Srbijo, s kateri želijo ilegalnim prebežnikom preprečiti vstop v državo.
Oglej si celoten članek

"Imigracija je eden najresnejih izzivov s katerimi se danes sooča Evropska unija," je na novinarski konferenci v Budimpešti povedal Peter Szijjarto, madžarski zunanji minister in dodal: "Države EU iščejo rešitev, a Madžarska si čakanja ne more več privoščiti."

"Govorimo o meji s Srbijo na dolžini 175 kilometrov, ki jo lahko zaščitimo s štiri metre visoko ograjo," pravi Szijjarto in poudarja, da Madžarska s tem ne bo kršila nobenega mednarodnega sporazuma. Predstavnikom srbskih oblasti bodo načrte predstavili na sestanku čez dva tedna.

Po podatkih madžarskega imigracijskega urada je letos v državo nezakonito vstopilo že okoli 57 tisoč ljudi. Številka je letos sunkovito narasla – lani je namreč v celem letu na Madžarsko prišlo 43 tisoč ilegalcev. Med emigranti prevladujejo Afganistanci, Sirci in Pakistanci.

Orban zaradi emigracijske politike naletel na ostre kritike

Načrti madžarskih oblasti bodo v mednarodni skupnosti, predvsem pa v EU naleteli na precejšnje nasprotovanje, spominja namreč tudi na berlinski zid, ki je dolga leta ločeval vzhodno in zahodno Evropo.

Madžarski premier Viktor Orban je zaradi načina, s katerim se loteva vprašanja nezakonitih prebežnikov, v preteklih mesecih že naletel na ostre kritike doma in v tujini.

O načrtih EU, ki predvidevajo, da bi si 28 držav število prebežnikov enakomerno porazdelilo, pa je dejal, da mejijo na norost.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 16:00 19. Junij 2015.

    mi jo bi pa morali na sotli in kolpi kot je rekel ježek

  • 11:51 19. Junij 2015.

    se močno strinjam s teboj

  • 11:50 19. Junij 2015.

    Čisto prav imajo Madžari, Srbi pa naj varujejo svoje meje od tam od koder prihajajo ti ljudje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.