Madžarska tovarna v Ajki spet obratuje

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Madžarska tovarna aluminija je včeraj zvečer znova začela obratovati. Od torka dalje bo obratovala s polno močjo.
Oglej si celoten članek

Tovarna aluminija v Ajki, kjer je prišlo do katastrofalnega izlitja strupenega blata iz poškodovanega zadrževalnika, je v petek zvečer vendarle začela obratovati. "Potrebni bodo največ štirje dnevi, da se doseže normalno delovanje. Polna obratovalna sposobnost bo dosežena prihodnji torek," je povedala tiskovna predstavnica Gyorgyja Bakondija, posebnega predstavnika vlade za nadzor podjetja Mal, ki ga je madžarska vlada nacionalizirala.

Iz poškodovanega zadrževalnika se je izlilo okoli 800.000 kubičnih metrov strupenega blata. Najhujša ekološka nesreča na Madžarskem je zahtevala devet smrtnih žrtev. Več kot 300 domov je uničenih.

Vnovični pogon proizvodnje v tovarni aluminija, kjer je zaposlenih 1100 ljudi, je bil sprva predviden za petek opoldne, vendar so obratovanje odložili zaradi uskladitve podatkov z vodstvom podjetja.

Direktor Zoltan Bakony, ki je po dvodnevnem priporu znova na prostosti, je včeraj za CNN dejal, da niti ne ve, ali je odgovoren za to nacionalno katastrofo. "Rečeno mi je bilo, da bi moral biti odgovoren, a tega ne čutim," pravi. Več v članku Ne čuti se odgovornega za katastrofo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.