Makedonija zaradi navala migrantov razglasila izredne razmere

Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada v Skopju je v Makedoniji zaradi navala beguncev razglasila izredne razmere. Vpoklicali bodo vojsko.
Oglej si celoten članek

"Zaradi vse večjega pritiska na južni meji ocenjujemo, da je na območju, kjer smo registrirali množične nezakonite prehode meje z grške strani, potreben večji in učinkovitejši nadzor," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v izjavi. V skladu z zakonodajo razglasitev izrednih razmer pomeni možnost posredovanja vojske.

Foto: EPA makedonija Najbolj kritično v Gevgeliji

Migranti v Makedonijo prihajajo iz sosednje Grčije, nato potujejo v Srbijo, zadnjo postajo pred Madžarsko. Najbolj kritično je na območju Gevgelije, kjer se begunci skušajo vkrcati na vlak proti Srbiji.Želežniška postaja je do konca polna ljudi z Bližnjega vzhoda, iz Afrike in Azije, ki čakajo na enega od redkih vlakov do Srbije. Ko ta prispe, v prizadevanjih, da bi na njem dobili prostor, med migranti izbruhne kaos.

Foto: EPA makedonija Na nikogaršnji zemlji več tisoč beguncev

Da bi omilila pritisk na Gevgelijo, makedonska policija omejuje vstop beguncev v državo. Na nikogaršnji zemlji med Makedonijo in Grčijo je tako ujetih več tisoč migrantov. 

Makedonija je že v sredo opozorila, da ji zmanjkuje železniških vagonov, s katerimi bi prepeljala migrante, ki so na poti v EU, zaradi česar je za pomoč zaprosila sosednje države. Stanje je po besedah direktorja državnih železnic Nikole Kostova alarmantno.

Železnicam zmanjkalo kapacitet

Foto: EPA makedonija "Makedonske železnice nimajo več kapacitet, da bi prepeljale vse tiste, ki želijo potovati v države zahodne Evrope," je za televizijo Telma dejal Nikola Kostov, direktor makedonskih železnic.

"Razmere so alarmantne," je dejal. Po besedah Kostova so svoje zmožnosti izčrpali, obenem pa v naslednjih dneh pričakujejo le še zaostritev razmer. Za pomoč so zaprosili sosednje države, a se ni odzvala še nobena, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Kostov.

Glede na podatke agencije ZN za begunce (UNHCR) je samo v minulem tednu nekaj več kot 20.800 migrantov - skorajda vsi bežijo iz Sirije, Iraka in Afganistana - prispelo v Grčijo. Od tam potujejo naprej prek Makedonije in Srbije proti mejam EU.

Grške oblasti s trajekti prepeljejo na tisoče migrantov z otokov na celino, predvsem v Solun, kjer jih nato vkrcajo na avtobuse in odpeljejo na mejo z Makedonijo, še piše AFP.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:17 20. Avgust 2015.

    A smo pripravljeni? Jutri jih bodo gotovo Hrvati začeli vozit na naše meje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.