Manjkali bosta tudi Kitajska in Srbija

Foto: Žurnal24 Kitajska vlada je pozvala k bojkotu prireditve, čemur se je odzvalo 17 Pekingu n
Devetnajst držav se ne bo udeležilo petkove podelitve Nobelove nagrade za mir kitajskemu aktivistu Liuju Xiaoboju. Med njimi tudi Srbija.
Oglej si celoten članek

Organizatorji so sporočili, da bodo na petkovi podelitvi prisotni predstavniki 44 držav, medtem ko je 19 držav sodelovanje odpovedalo. Med manjkajočimi bo tudi Kitajska, ki si po besedah predstavnice zunanjega ministrstva Jiang Yu ne bo premislila "zaradi vmešavanja nekaj klovnov". Jiangova je dodala, da Peking podpira več kot sto držav. "Člani Nobelovega odbora sami ustvarjajo protikitajsko gonjo," je dejala Jiangova.

Organizacijski odbor Liuja opisuje kot simbol boja za človekove pravice na Kitajskem. Predstavniki 19 držav bodo manjkali zaradi "različnih razlogov". "Na nekatere je očitno vplivala Kitajska, medtem ko drugi nimajo nič s Kitajsko," pojasnjuje sekretar Geir Lundestad. Na potrditev udeležbe čakajo še iz Šrilanke in Alžirije.

Med uporom študentov na trgu Nebeškega miru leta 1989 je Liu branil protestnike in zahteval preiskavo dogodkov, zaradi česar je izgubil službo na univerzi. Leta 2008 je bil med podpisniki Listine 08, ki je pozvala k več demokracije in svobode na Kitajskem. "Demokratizacije kitajske politike ni več mogoče odlagati," piše v listini.

Liuja so aretirali nekaj ur pred izdajo listine decembra 2008 ter ga zaradi nje in pisanja drugih dokumentov obtožili poskusa prevrata. Obsojen je bil na enajst let zapora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.