Markaču 18 let, Gotovini 24 let

Foto: Žurnal24 null Foto: Žurnal24 Hrvaška, Zagreb, Ante Gotovina, Haaško sodišče, Trg Bana Jelačića Foto: Žurnal24 Hrvaška, Zagreb, Ante Gotovina, Haaško sodišče, Trg Bana Jelačića Foto: Žurnal24 Hrvaška, Zagreb, Ante Gotovina, Haaško sodišče, Trg Bana Jelačića Foto: Žurnal24 Hrvaška, Zagreb, Ante Gotovina, Haaško sodišče, Trg Bana Jelačića Foto: Žurnal24 Hrvaška, Zagreb, Ante Gotovina, Haaško sodišče, Trg Bana Jelačića

Your browser doesn’t support HTML5 video

Haaško sodišče je Anteja Gotovino spoznalo za krivega, njegova kazen je 24 let zapora. Za krivega so spoznali tudi Mladena Markača in mu dosodili 18 let zapora. Ivana Čermaka so oprostili vseh obtožb.
Oglej si celoten članek

Tričlanski sodni senat Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji, ki mu predseduje Nizozemec Alphons Orie, je danes na prvi stopnji za kriva vojnih zločinov spoznalo Anteja Gotovino in Mladena Markača. Ivana Čermaka so oprostili vseh obtožb.

Na začetku obravnave je Orie izpostavil, da sta poleg osumljenih sodelovala tudi Franjo Tuđman in Janko Bobetko. Pričanje je trajalo tri leta, v tem času so zaslišali 145 prič.

Prebiranje obtožnice Gotovini si lahko ogledate tukaj. Pozor: posnetek je v hrvaščini.

Pritožbeni rok na omenjeno prvostopenjsko razsodbo lahko traja vsaj še eno leto. Razočaranje Hrvatov je veliko.

Nista obtožena preseljevanja ljudi
Gotovino so spoznali za krivega po vseh obtožnicah, razen po eni točki, in sicer nasilnega preseljevanja ljudi. Med razsodbo je bil videti zelo miren. Obsodili so ga preganjanja, izgona, deportacije, ropa, uničevanja, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja, za kar so mu dosodili 24 let zapora. V zaporu bo preživel le 19 let, saj je pet let preživel že v priporu.

Hrvaška je v šoku
Na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića se je zbralo več sto ljudi, ki so izrek razsodbe spremljali na velikih zaslonih. Ko je bila razglašena kazen, se je zdelo, kot da je celoten trg za sekundo prenehal dihati. Več o odzivih Hrvatov pa lahko preberete tukaj.

Markačeva kazen znaša 18 let, tako kot Gotovino ga niso obsodili le na eni točki. Kriv je preganjanja, izgona, deportacije, ropa, uničevanja, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja.

Čermaka so oprostili, saj ga niso spoznali za krivega v nobeni točki obtožnice. Nad odločitvijo senata je bil vidno presenečen. Sodišče je ukazalo njegovo takojšnjo izpustitev na prostost. Čermak naj bi že danes prispel na Hrvaško.

Na obrambo so pozabili
Sodniki se sploh niso sklicevali na dokumente, ki jih je predložila obramba. Zato bo odvetnik Gotovine podal pritožbo na razsodbo in dosojeno kazen, ki je po njegovem mnenju previsoka. Prav tako po njegovem mnenju ni bilo razsojeno na podlagi zakonov, ampak je bilo nekaj vmes. Kaj, pa ve samo sodnik Orie, je za HRT1 povedal odvetnik Anteja Gotovine Luka Mišetić.

Naj vas spomnimo
Sojenje se je začelo 11. marca 2008 in se končalo septembra 2010. Bivši generali so obtoženi, da so avgusta in septembra 1995 oziroma med operacijo Nevihta in po njej sodelovali v skupnem zločinskem načrtu etničnega čiščenja in trajne odstranitve srbskega prebivalstva iz nekdanje Krajine.


Markača je Vijeće proglasilo krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9. Nije kriv, kaže Vijeće po točki 3 odnosno nečovječna djela. Markača su osudili na 18 godina zatvora.
11.52
Vijeće je odlučilo Čermaka pustiti na slobodu. Smatraju da nije kriv ni po jednoj točki optužnice. Prema izrazi Čermakovog lica presuda ga je pomalo iznenadila. Iz pritvora bi mogao izaći već danas.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.