Mbeki posedel nasprotnika za mizo

Foto: Žurnal24 Mugabe in Tsvangirai sta našla skupen jezik.
Za skupno mizo sta vendarle sedla zimbabvejski predsednik Robert Mugabe in vodja opozicije Morgan Tsvangirai pod budnim očesom posrednika Thaba Mbekija.
Oglej si celoten članek

Južnoafriški predsednik Thabo Mbeki upa, da bodo po tednu dni dogovarjanj s predstavniki obeh strank, prišlo do dogovora med sprtima stranema. Ena od možnosti za rešitev krize, ki traja že od marčevskih predsedniških volitev, je, da mesto predsednika vlade zasede Morgana Tsvangiraja, medtem ko na predsednik države ostane Robert Mugabe. Mugabe bi po tem načrtu imel manj pooblastil, kot jih ima sedaj.

Dogovoriti se morajo tudi o tem, kdo bo vodil vojsko in kdo policijo. Na mizi je predlog, po katerem naj bi predstavniki vladajoče stranke Zanu-PF pristali na obrambnem ministrstvu, medtem ko bi Gibanje za demokratične spremembe vodilo policijo. Če se bosta s tem strinjali obe strani, bi po predvidevanju analitikov bili zelo blizu dogovora.

Napeto že od marca
Po marčevskih volitvah, na katerih nobeden od kandidatov ni prejel več kot 50-odstotne podpore, je država zapadla v krizo. Opozicija se z izidom volitev ni strinjala, saj naj bi bili izidi prirejeni v prid Mugabeja. Samodržec Mugabe je zanikal prirejanje glasov, kljub pritiskom mednarodne javnosti, ki je izide označila za nekredibilne. Tsvangirai je kasneje odpovedal udeležbo v drugem krogu volitev, saj naj bi prihajalo do več nepravilnosti in nelegalnega pridobivanja glasov. Drugi krog je bil kljub temu izpeljan in po pričakovanju je zmagal Mugabe, kar pa ni končalo krizo v državi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.