Med mrtvimi tudi otrok

Foto: Žurnal24 Gabrielle Giffords, ameriška poslanka Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Deklico so, tako kot druge žrtve, odpeljali v bolnišnico, a ji zdravniki niso mo Foto: Žurnal24
V streljanju v ameriškem mestu Tuscon je umrlo šest ljudi, ranjenih je 12. Med mrtvimi 9-letna deklica, med ranjenimi pa ameriška kongresnica Gabrielle Giffords.
Oglej si celoten članek

Na tiskovni konferenci v bolnišnici, v katero so odpeljali kongresnico Gabrielle Giffords, so sporočili, da je njeno stanje kritično. Doktor Peter Rhee je dejal: "Nevrokirurgi so končali z operacijo in lahko vam povem, da sem trenutno zelo glede njenega okrevanja zelo optimističen.“

Rhee je še povedal, da so v njihovi ustanovi sprejeli 10 pacientov, a je 9-letna deklica je za posledicami strelnih ran že umrla. Pet jih je v kritičnem stanju, nekaj jih še operirajo.

Poročila o številu mrtvih in ranjenih so se razlikovala. Po zadnjih podatkih je umrlo šest ljudi, 12 je ranjenih. Med mrtvimi naj bi poleg deklice in zveznega sodnika Johna Rolla bil tudi član osebja kongresnice Giffords. 

Streljal vsevprek

Giffordsova, ki je bila ustreljena v glavo, je sodelovala na javnem dogodku, imenovanem Congress on your Corner, na katerem lahko ljudje osebno spregovorijo s kongresniki. Zbrali so se pred neko trgovino v Tusconu.

Napadalec – šlo naj bi za 22-letnega Jareda Loughnerja –, ki je streljal vsevprek, naj bi skušal pobegniti, a ga je nek mimoidoči uspel podreti na tla. Trenutno se nahaja v policijskem pridržanju. Našli so tudi že pištolo, s katero je streljal.

Kongresnica Giffords
Giffordsova, ki je poročena z astronavtom Markom Kellyjem, je mandat prvič dobila pred štirimi leti. Osredotoča se predvsem na problematiko priseljevanja, vojaška vprašanja, raziskovanje izvornih celic in uporabo alternativnih virov energije.

Obsodili "nesmiseln napad"
"Zgrožen sem nad nesmiselnim napadom na kongresnico in člane njenega osebja,“ se je na napad odzval republikanec John Boehner, novi predsednik spodnjega doma. Dodal je, da za nasilna dejanja in grožnje javnim uslužbencem v tej družbi ni prostora.

Na napad se je že odzval predsednik Barack Obama, ki je v svoji prvi izjavi dejal, da "v svobodni družbi ni prostora za tako nesmiselna in grozljiva nasilna dejanja". Kasneje je na tiskovni konferenci Američane pozval, naj "molijo za vse žrtve" današnjega napada. Potrdil je, da je storilec v priporu, motiv za njegovo dejanje pa še ni znan. V Tuscon je po njegovem naročilu že odletel direktor zveznega preiskovalnega urada, ki bo nadziral preiskavo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.