Med prerivanjem na hadžu umrlo več kot 700 ljudi

Foto: EPA/Amel Pain Stampedo v Meki Foto: EPA/Amel Pain Stampedo v Meki
Število žrtev narašča iz ure v uro, po zadnjih informacijah naj bi umrlo 717 ljudi, 863 naj bi bilo poškodovanih.
Oglej si celoten članek

V stampedu med romanjem v savdsko Meko je umrlo prek 700 ljudi, še prav toliko pa je ranjenih. Do stampeda je prišlo v kraju Mina blizu islamskega svetega mesta Meke, kjer se je ob prvem dnevu kurban bajrama zbralo okoli milijon ljudi. V Mini so s kamenjem obmetavali enega od treh zidov, ki predstavljajo satana. Med žrtvami ni slovenskih romarjev, sporočajo iz naše islamske skupnosti.

Gre za prvo hujšo nesrečo med romanjem v Meko v zadnjih devetih letih, po tem, ko so savdske oblasti zaradi podobnih dogodkov uvedle številne varnostne ukrepe. Leta 2006 je v stampedu umrlo več kot 360 ljudi.

Vsaj enkrat v življenju v Meko

Tradicionalnega romanja v Meko se letos udeležuje okoli dva milijona muslimanov z vsega sveta. Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Foto: EPA/Amel Pain Stampedo v Meki

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:17 24. September 2015.

    Še vedno jih je višek, saj jih pošiljajo k nam!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.