Meritve javnega mnenja Hollandu napovedujejo zmago

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev v Franciji je Francois Hollande zbral 28,63 odstotka glasov, Nicolas Sarkozy pa 27,18 odstotka. Kdo bo novi francoski predsednik, bo znano po drugem krogu volitev, ki bo 6. maja.
Oglej si celoten članek

Kandidat socialistov Francois Hollande in zdajšnji predsednik Nicolas Sarkozy se bosta 6. maja pomerila v drugem krogu. Kot je pokazala raziskava javnega mnenja, opravljena v nedeljo po zaprtju volišč, lahko socialist v drugem krogu računa na 56 odstotkov glasov, zdajšnji predsednik pa na 44 odstotkov.

Francozi lahko glasujejo za "nadaljevanje neuspešne politike kandidata, ki razdvaja, ali pa za ponoven dvig Francije z novim predsednikom, ki želi združevati", je včeraj zvečer povedal Hollande. Socialist, ki sta mu pred drugim krogom volitev podporo že izrazila kandidat skrajne levice Jean-Luc Melenchon in kandidatka Zelenih Eva Joly, je prepričan, da ima najboljše možnosti, da postane novi predsednik francoske republike.

Predsednik Sarkozy je svoj slab rezultat v prvem krogu pripisal gospodarski krizi. "Poznam in razumem skrbi. Gre za spoštovanje naših meja, za boj proti selitvi delovnih mest, za nadzor priseljevanja, za to, da damo vrednost delu in varnosti," je dodal.

Obenem je že nakazal, da bo poskušal v drugem krogu privabiti tiste volivce, ki so v prvem krogu glasovali za kandidatko skrajne desnice Marine Le Pen.

Na vprašanje, ali bo svojim volivcem svetovala, naj v drugem krogu glasujejo za Sarkozyja, je odgovorila, da bo svoje mnenje povedala 1. maja, ko ima njena stranka tradicionalen shod.

Sarkozy bi imel tri soočanja, Hollande enega

Sarkozy in Hollande se bosta pred drugim krogom 6. maja pomerila tudi v televizijskem soočenju. Zdajšnji predsednik, ki računa, da bo na televiziji prepričljivejši kot njegov izzivalec, je Hollandu v nedeljo predlagal tri soočenja o gospodarskih, socialnih in zunanjepolitičnih vprašanjih.

Socialist je njegov predlog takoj zavrnil, rekoč, da želi ostati pri enem soočenju, kot je običajno v Franciji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:28 23. April 2012.

    ...in kaj bo rekla nemška baba?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.