Merklova: Imam dokaze o ruskih napadih name

Foto: Epa
Foto: Epa
Nemška kanclerka trdi, da ima trdne dokaze.
Oglej si celoten članek

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izrazila razočaranje, ker je tarča ruskih hekerskih napadov. Poudarila je, da obstajajo trdni dokazi o škandaloznih poskusih vohunjenja za njo leta 2015.

"Iskreno lahko rečem, da me to boli. Vsak dan si prizadevam za boljše odnose z Rusijo, na drugi strani pa obstajajo oprijemljivi dokazi, da ruske sile to počnejo," je danes dejala v parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S tem je mislila na kibernetski napad leta 2015, katerega tarča sta bila parlament in njen urad. Napad na bundestag so nemške varnostne službe pripisale ruski vojaški obveščevalni službi GRU.

Kopirali tudi zasebno pošto

Nemški mediji pa so poročali, da so hekerji takrat kopirali tudi osebno pošto z elektronskega naslova nemške kanclerke iz obdobja od 2012 do 2015. Merklova je danes povedala, da so preiskovalci kibernetskega napada iz leta 2015 identificirali osumljenca. Po njenih besedah pa žal ugotovitve, do katerih so prišli, niso nove.

"Gre za strategijo hibridne vojne, ki jo izvaja Rusija," med drugim s "potvarjanjem informacij", je dejala. Glede na to si vsekakor ni lahko še naprej prizadevati za boljše odnose z Moskvo, je dodala. Opozorila pa je, da so pripravljeni ukrepati, tudi proti Rusiji, tovrstno vohunjenje pa je označila za škandalozno.

Minuli teden je urad nemškega zveznega tožilca pridobil mednarodni nalog za aretacijo ruskega hekerja Dimitrija Badina po večletni preiskavi zveznega kriminalističnega urada policije. Obtožen je vohunjenja. Domnevno naj bi bil v Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:36 13. Maj 2020.

    a ni Snowden rekel da američani vohunijo za Merklovo, zdaj obtožuje Ruse, amerom pa ni upala nič reči

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.