Merklova v Srbiji

Foto: Reuters Angela Merkel Foto: Reuters Angela Merkel Foto: Reuters Angela Merkel Foto: Reuters Angela Merkel Foto: Reuters Angela Merkel Foto: Reuters Angela Merkel
Nemška kanclerka se je po obisku Hrvaške odpravila v Srbijo. Tadiću je naravnost povedala svoje mnenje: odnose s Prištino morate urediti, sicer se lahko poslovite od članstva v EU.
Oglej si celoten članek

Nemška kanclerka Angela Merkel se danes mudi v Beogradu. Opravila je pogovore s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, še pred tem pa se je sestala z vdovo ubitega prodemokratičnega premierja Zorana Đinđića. S tem naj bi pokazala nasprotovanje nacionalističnim težnjam v Srbiji. Merklova se sicer zavzema za izboljšanje odnosov med Beogradom in Prištino.

"Nemčija si želi, da bi Srbija postala članica Evropske unije (EU)," je poudarila, a opozorila, da je ta proces pogojen tudi z odnosom med Beogradom in Prištino. Tadiću je polaskala z besedami, da je Srbija pomembna za stabilnost celotne regije. Vendar pa brez napredka v odnosih med Srbijo in Kosovom ne bo šlo, poudarja in prav nič diplomatsko dodaja svoje mnenje o carinskem sporu: "Poletje ni bilo dobro in je prineslo na površje zadeve, za katere smo mislili, da so že za nami." Tadić vztraja, da vlada ne bo priznala Kosova in pravi, da iščejo drugo rešitev.

Poglabljanje

Prihodnji torek bo Merklova na povabilo Boruta Pahorja obiskala Slovenijo. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, bo srečanje namenjeno krepitvi prijateljskih odnosov, poglabljanju političnega dialoga, krepitvi gospodarskih vezi in pogovoru o aktualnih razmerah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.