Michelle se počuti zapostavljeno

Foto: Žurnal24 Je ali ni noseča?
Ameriška prva dama Michelle Obama je čedalje bolj nezadovoljna s svojim položajem v senci soproga Baracka. Želi si aktivnejše vloge pri kreiranju ameriških politik.
Oglej si celoten članek

Michelle Obama želi več kot zgolj "objemati člane družin, ki so zašle v stisko", citira Washington Post neimenovani vir v Beli hiši. Po navedbah vira si želi soproga predsednika Baracka Obame prevzeti tudi določeno politično odgovornost.

Več kot le garderoba in široka ramena
Očitna želi Michelle slediti stopinjam nekdanje prve dame Hillary Clinton, ki je bila med predsedovanjem moža Billa soodgovorna za oblikovanje socialnih politik. Že pred tedni naj bi nekdanja vrhunska odvetnica svojim sodelavcem jamrala, da kot prva dama ZDA ne doseže pravega "učinka", kar naj bi se odražalo tudi v poročanju ameriških medijev, ki se posvečajo predvsem njeni "garderobi in širokim ramenom".

Obamova svetovalka za komuniciranje Camille Johnston je za WP potrdila, da želi predsednikova soproga postati "del stvari, ki prihajajo nad nas", pri čemer je mislila predvsem na zdravstveno reformo, s katero želi Obama vsem Američanom zagotoviti univerzalno zdravstveno zavarovanje. Poleg tega želiti ustanoviti fundacijo za prostovoljne humanitarne delavce. V tem duhu je tudi gostom četrtkovega piknika v Beli hiši zaukazala sodelovanje pri zavijanju daril za otroke ameriških vojakov.

Nasploh naj bi Michelle vlogo prve dame jemala zelo resno. Njeni sodelavci so prej omenjenu časniku zaupali, da od njih zahteva "120-odstotno" učinkovitost. Obenem si je prva dama zagotovila tudi dovolj zasebnosti, saj uradne dolžnosti prve dame izpolnjuje le dva dni in pol na teden, preostanek tedna pa se posveča hčerkama Sashi in Malii.

Svoje obveznosti načrtuje Michelle s pomočjo dveh koledarjev: eden je njeni zasebni, drugi pa zajema šolske aktivnosti. Pri tem velja zlato pravilo, da ni nobenega termina, ki bi lahko "povozil" prireditve po šolah. Nasploh gradi soproga ameriškega predsednika svoj imidž prevsem na otrocih iz deprivilegiranih družbenih slojev, ki so tako rekoč stalni gosti Bele hiše.

Novo Michelle, ki bo prevzela aktivnejšo politično vlogo, naj bi spoznali jeseni, kajti v času poletnih počitnic svojih hčerk je protokalarne obveznosti skrčila na minimum. Da so spremembe res na vidiku, priča tudi dejstvo, da je Michelle zamenjala predstojnico svojega štaba. Funkcijo bo po novem opravljala 61-letna Susan Sher.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.